Реклама / Ads
2| 8358 |06.02.2008 ИНТЕРВЮ

Лилян Вачков: Не бих работил заедно с Митал и Томов

.
От както са приватизирали през 1999 г. "Кремиковци", не са спрели да го източват и в момента комбинатът е изтискан напълно. Затова той може да съществува още малко и ако не се вземат мерки, няма да го има, казва бившият шеф на "Кремиковци" в периода 1992-1997 г. Вачков.
 

Интервю на Даниела Георгиева

- Г-н Вачков умира ли комбината „Кремиковци"?
- При това ръководство определено да. От както са го приватизирали през 1999 г. все го източват, и първият и вторият собственик. Има една телевизионна реклама за уред, който дърпа влагата от дома и там са сравнили една къща с гъба, която може да се изтиска. По този начин всеки изтисква „Кремиковци" от известно време. Затова той може да съществува още малко и ако не се вземат мерки, няма да го има.

Казват, че комбината има стратегическо значение, обаче и това вече не е съвсем така, защото закриха някои производства, а другите бяха осакатени. Но всичко е поправимо, ако се вземат мерки незабавно.

- Затварянето на „Кремиковци" би ли довело да падането на правителството?

- Аз мисля, че няма да успеят да бутнат властта. Но въпреки това не е хубаво да става така, защото все пак хората остават без работа, това е професия, с която никой от частния бизнес няма да ги вземе на работа. В завода хората са със специфични професии и действително няма работа за тях, а тепърва да се преквалифицират е трудно, те старите кадри, най-добрите вече са на 40-50 години, затова така яростно бранят завода, защото става въпрос за храната им. 

vachkov_2.jpg- Може ли да бъде търсена наказателна отговорност от Прамод Митал и Александър Томов?

- Според мен може да бъде търсена и трябва и то най-вече от Александър Томов. Той е правил маса безобразия. ЦСКА е купено с пари на Кремиковци, теглил е заем от името на завода, за да плаща за ЦСКА, други кредити като е теглил, пак е залагал „Кремиковци", продавал, купувал и т.н. Той е вятър и мъгла.

Митал на „Кремиковци" не дава пари, а ще даде на ЦСКА, как ще стане това?

От къде ги има тези пари да прави покупки на играчи Александър Томов. Затова там трябва да влезе прокурорска проверка и ще разкрият такива неща, за които ви е бедна фантазията.

За всички тези покупко-продажби, които са правени, 25% от печалбата трябва да се дава на държавата, защото толкова е нейната собственост,  а те нищо не са давали, ето нещо за което могат да ги хванат.

- През последните дни се заговори, че ви е предлагано да станете прокурист на „Кремиковци", как гледате на една такава идея?

- Работниците, чрез синдикатите, се сетиха за мен и поставиха този въпрос, но това практически е невъзможно. Засега фирмата си е на Митал, има там някакви 25% на държавата, но тя няма блокиращата квота, осъществява контрол чрез надзорния съвет.

Втората причина е, че аз не искам да отида. Не мога да бъда в дружеството, заедно с тези хора. Александър Томов  и Митал са здраво обвързани. Така че аз какво ще правя там, да ме правят съучастник в далаверите ли, това няма да стане.

Аз съм доказал себе си и да имам такива началници, това не може да стане.

Въпреки че освободиха Александър Томов от позицията главен изпълнителен директор, той пак си запазва позициите в завода, защото стана „изпълнителен директор по стратегии и крупните продажби", общо взето измислена длъжност за да остане там и да замете всичко това, което е забърсал в продължение на много години. 
- Кога можем да очакваме някаква развръзка и каква може да бъде тя?

- Развръзката е облигационният заем, който има "Кремиковци" да го изкупи някой.  Има информация, че някой купува облигациите там масово, а това е най-вероятно инвеститора. Като ги изкупи, тогава нещата ще стигнат до някаква развръзка.

Но това трябва да стане по-скоро, тъй като досегашният собственик почти е фалирал комбината, а Александър Томов, колкото и нагъл да е, умее да говори, че ще прави завод без комини и т.н. и правителството му вярва, даже и Петър Димитров. Вчера чух нещо, което много ме шокира един от кандидатите да купят „Кремиковци" предложил да внася суровини за комбината, които да се плащат с готовия метал, тъй като заводът страда за суровини. Обаче Митал категорично отказва, защото като е ишлеме няма да има пари, които да се източват.

Лошото обаче е, че правителството е пратило петима зам.-министри там, за които не е ясно какво са правили, щом незнаят за облигационния заем и той е гласуван. Въпреки че е частно предприятието, тези неща трябва да са минали през надзорния съвет. Договора, обаче сигурно никой не го е чел. Те синдикатите затова искат оставката на всичките петима зам.-министри в надзорния съвет.

Трябва нов инвеститор, който да има ясна програма,  не само да се говори колко пари ще инвестира. Важни приоритети са въздуха и околната среда, да се направят по-добри битовите условия на труд, защото те са отвратителни, да се ремонтират някои помещения. Вместо да излиза този черен дим от комбината, да има бели пухкави облаци, както е в много европейски металургични комбинати, построени в центровете на градовете или обратно, около заводите се изграждат градове.

Аз даже не смея да кажа и дали една година е минимум или максимум, за да се възстанови „Кремиковци", но две години при всички случаи са много.

vachkov_1.jpg

- Според Вас осъществима ли е идеята да се направи сателитен град на мястото на „Кремиковци"?

- Първо най-малко десет години трябва да го разрушават, тъй като е построен много здраво, така че тези идеи са неосъществими сега. Аз мисля, че играта тук е друга - появява се някакъв катарски фонд, с който искат да вдигнат цената на земята, Митал продава завода, но успоредно с това иска да си запази земята и да си я продаде отделно. И тук искам да отворя една скоба за още една далавера на Томов. Той продал вътрешна гара в завода. Тя е възлова и въпреки това е извършена продажба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9887 |31.01.2008 Миро Нанков, пътешественик: Пътуването е състояние на духа . 11| 6978 |28.01.2008 Димитър Аврамов: „Великата четворка” изисква медийно обожание . 9| 8905 |25.01.2008 Красимир Райдовски: ДАНС е аналог на КДС от Живково време . 4| 11081 |01.02.2008 Д-р Даниела Найденова: броят на жените и мъжете алкохолици вече е равен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads