Реклама / Ads
78| 13951 |12.03.2012 ИНТЕРВЮ

Малина Едрева: София се превръща в музей на открито

.
В столицата има изобилие от археология, центърът готов за година
 
Малина Едрева е председател на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичен общински съвет. Тя е и председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, член на постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма и постоянната комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове. Висшето си образование завършва в Пловдивския университет със специалност биология и химия. По-късно специализира културология в Италия, управленски умения в Българското училище за политика, лидерство в Институт ASPEN /Франция/. През 2010 г. е отличена с приза Жена на годината в раздел Политика.

интервю на Стефан Стоев

- Като се връщате от Брюксел, иска ли ви се нещо да се е променило в София?  Каква е визията Ви за развитието на града, за да е успешна кандидатурата за „Европейска столица на културата”?

- Брюксел е средата, в която с нашите колеги от местните и регионални власти можем да обсъждаме всички политики по отношение на образованието и културата, както и политиките, свързани с териториалното сближаване. Но най-важното нещо, което се случва в тези заседания, са конкретните проекти и взаимни подкрепи като партньорства, които градовете осъществяват помежду си. Такива са планът за европейските телекомуникационни мрежи, рамковата програма за научни изследвания и иновации, едно интересно становище по собствена инициатива - „Спорт за всички”.  То на практика дава възможност да се обхванат всички групи. Хората в изолация и всички млади да бъдат активно включени в масовия спорт през политиките, които местната власт трябва да реализира на своя територия. Едно от най-важните решения, които Столичният общинския съвет прие и до месец ще влезе конкретно предложение до комисиите в общината, е създаването на Агенция по инвестиции. С градове като Щутгарт, Лондон, Виена, Варшава имаме възможност да обсъждаме успешните, добрите практики, за да можем да направим една наистина действаща агенция, която да подпомага развитието на малкия и средния бизнес. Тя ще бъде насочена към това да улесни предприемачите, както собствените, така и външните инвеститори за развитието на града ни. А и, разбира се, ще спомогне да пренесем този опит извън столицата.

- София е инициатор и на сдружение „Център”. То каква дейност ще развива.

- Както и кметът  Фандъкова многократно споделя, така и в нашата политическа група на ГЕРБ в СОС сме убедени в това, че малките градове, малките общини трябва да се развиват паралелно с големите, защото това е в интерес на всички. Първите стъпки, които предприемаме за сдружение „Център”, са свързани с инвестициите и със създаването на агенция за инвестиции и възможността за тласък и развитие на бизнеса в тези по-малки  сателитни общини на столицата.

- Работите за „столичаните в повече”?

- Да, като правим привлекателни условията за живот и бизнес и в малките градове и общини.

- След дълго чакане Левски има нова плоча пред църквата „Св. Петка Самарджийска”. Кога столичани ще видят окончателно реставрирана ротондата?

- Искам да изкажа особена признателност на целия общински съвет, който миналата година се обедини около решението за възстановяването плочата на предполагаемото място на гроба на Дякона. Не бива да пропускаме този момент, защото България не е забравила и по никакъв начин не е изоставила Левски. Той самият е поискал да има гроб и той да бъде  на българска земя. Дължахме това на нашия Апостол. По отношение на реставрацията проблемът е институционален. Всичко това, което е свързано с подготовката, реставрацията и реконструкцията на ларгото в тази част на града – това предстои в рамките на една година. Всеки път се налага да отлагаме завършването във времето, защото наистина изобилието от археология е изключително голямо. Повече от пет пъти е променян проектът на метрото, за да съхраним, да реставрираме, да покажем цялата архитектура във вида, в който я намираме. Години наред и не малка част от нея е унищожавана със строителството на големите сгради по времето на социалистическия преход в нашата страна.

- Парите за култура и образование никога не стигат, какво да очакват софиянци в културния афиш?

- Те не достигат, защото и целите, които си поставяме, са доста амбициозни, но така е, когато искаме и знам, че основно през образование и култура можем да възраждаме града си и го правим привлекателно място за живот. В същото време обаче в последните 4 години 300 млн. лева бяха насочени изцяло към образование. Тези средства бяха необходими както за ремонтите, за обновяването на материално техническата база в училищата и детските градини, така по същото време и за изцяло ново строителство на 41 детски градини. София се сдоби и с две нови училища в рамките на миналия мандат. Има изключително много работа и ние внимателно изпълняваме програмата за преодоляването на недостига на места в детските градини. И в години на криза не позволихме по никакъв начин да бъдат засегнати средствата, които се отделят и в областта на културата. Това е най-голямата програма в национален план, която се финансира на проектен принцип. Тя включва дейности, свързани с осем приоритетни области на територията на града ни. В рамките на тази година програмата не е намалена, а се подобрява и организацията й. Календарът за културните събития на столицата включва прояви, които са свързани както с градската особеност, така са важни и в национален и международен план. Стремим се градът ни да бъде максимално добре представен, максимално интересен не само за своите жители, но и за гостите. „Европейска столица на културата” означава обвързване на националните, местните и международните културни характеристики, за да може Европа да бъде представена със сближаването и многообразието. Това е един от начините за териториално сближаване между народите.

- Как столичани могат да помогнат за това?

- Те са тези, които дават оценка и определят новите събития, които се включват в календара за следващата година. С интереса, с активността, с ясната позиция, която мониторингът отчита – те преценяват и коригират и съдържанието и формата на организация. Хората, които са най-важните в реализирането на тези програми, са именно софиянци.

- Слоганът, с който ще защитите кандидатурата София да стане „Европейска столица на културата”?

- София е град на мъдростта. Обновяването и динамичното му развитие е това, което се случва сега пред очите ни. Ние имаме този късмет да виждаме града ни с всеки изминал месец по-различен, доближаващ се до европейските норми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 14694 |05.12.2011 Атанасов: ГЕРБ поръча на Софиянски да съсипе Синята коалиция . 59| 12450 |14.10.2011 Каролев: Ще извадя далаверите на ВИС и СИК в София . 84| 10982 |30.03.2011 Стефан Софиянски: Каня Костов за коалиция на изборите . 76| 12648 |14.07.2010 Ст. Софиянски: Отиваме към предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads