Реклама / Ads
23| 9300 |01.12.2009 ИНТЕРВЮ

Мария: Къде отиват парите от нашите данъци?

.
Мария
Потърсихме фолкпевицата Мария, за да си поговорим за проверките на НАП по отношение на музиканти и артисти. Чернокосото миньонче остава възмутено от това, което се случва в момента. Ето какво каза изпълнителката на "Бисери в очите" пред сайта ни:
 

Интервю на Милан Николов

-Мария, притесняваш ли се от тези проверки, които сега НАП прави за доходите на фолк изпълнителите?


Не се притеснявам изобщо. Мисля, че трябва с по-сериозни неща да се занимават, с по-сериозни хора от нас.Но в такава държава живеем и трябва да слушаме такива обвинения и да се примиряваме с тях. Много разочароващо звучи пресата как го съобщава с думата „погнаха”, все едно ние сме крадци и престъпници. Грозна е цялата тази ситуация.

- От къде идват тези атаки? Все пак са подадени някакви сигнали? Това от народа ли идва или е някаква борба и вътрешна конкуренция между вас изпълнителите?


Какъв народ, нашият народ е толкова изстрадал, та аз ги наричам винаги „сървайвъри”. Ние сме единствените, които често се докосват до тях. Ако хората, които са в бялата сграда имаха повече срещи с народа, щяха да намерят начина да увеличат пенсиите, да купуват чорапки или най-малкото да сложат прозорци в домовете за деца без родители. Аз посещавам такива домове, а и много мои колежки също го правят и сме най-близко до тях, затова и фолкът ще е винаги номер 1. Каквито и нападки и конспирации да има, винаги ще сме на топа, защото сме най-близко до народа.
На фона на парите, които изкарваме – тези смешни пари, за които говорим, те трябва да си помислят дали ние сме хората, които крадем или има много по-големи и мащабни кражби в така наречената ни държавица.

-Не е ли това някаква атака срещу примата на фолка Глория от нейни колежки, защото от много време в жълтата преса излизат материали, че тя не си плащала данъците?


Не мисля, че е редно да коментирам която и да е моя колежка, а и не чета жълтите вестници. Нека се обърнат и към тях, да видят дали декларират или не и защо излизат толкова много издания, които плюят и всяват паника сред хората. През 2005 година на мен ми беше приключена подобна данъчна инспекция (това го казвам за първи път пред вас), като тогава не откриха нищо. Ние не сме хората, които крадат и крият нещо в тази държава. Може би сме единствената страна, в която държавата не подкрепя изпълнителите си. Нападките се появяват даже и в сериозни телевизии и затова ми е повече от обидно да ги коментирам тези неща. Не им прави чест да не могат да изпратят един изпълнител на евровизия, да му платят билета до там. В момента се хвърля прах в очите на хората, като се казва „Да, ние правим нещо”. Добре, правете го, но по-тихо, защо е нужно да създавате сензации? На това се обръща внимание, а не на факта, че нашите баби и дядовци седят гладни, че деца на възраст от 3 до 7 години нямат прозорци, нямат чорапи на краката си, нямат храна. Ето това е безотговорно, това е жалко. И ако обръщахме внимание на тези проверки, може би нямаше да сме в това състояние – моите баба и дядо, както и вашите да не могат да си купят хляб и сирене или нещо повече. От тук идва моето възмущение от всичките тези неща.

- Помагаш ли на родителите си?

Разбира се, че помагам. Кой не помага на своите родители? И трябва да ви кажа, ние сме единствената държава, в която децата помагат на родителите си. Сигурно съм доста по-малка от вас и вашите читатели, но тези хора са работили с по 30-40 години стаж и то в къртовски труд, а един момент да не могат да си пуснат печката, защото токът ще е 20 лв., не могат да си купят хляб, защото той е един лев. Да взимаш сто и няколко лева пенсия – това не е ли срамно? Не е ли нещо, което може да ни накара да се разплачем? Нека се обръща внимание на тези неща. Аз скоро гледах по новините едно село, в което бабите и дядовците падаха в ров, защото няма път до магазина. А сега, когато падне сняг? И къде отиват парите от нашите данъци? Във всеки случай не и по пътищата, по които минавам аз. Обиколила съм цяла България заради участия, и трябва да ви кажа, че има места, където няма пътища. Къде отиват парите на данъкоплатците? Защо търсим само кой е декларирал и кой не? Оттам нататък къде отиват тези пари? Не отиват за това – да се чувстват нашите деца комфортно.




-Очакваш ли все пак да има обвинени твои колеги?

За какви обвинения говорим? Ние не сме нито убийци, нито сме престъпници. Добре е да има обвинения към хората, които отвличат деца, към тези, които насилват децата и към хора, които окрадоха тази държава. Надявам се да доживея, да видя това нещо с очите си. А не, когато се смени властта, да „погват” певците и артистите, които са културата. Има артисти, които са най-големите актьори на България и нямат пари да си платят тока. Първата дама на българската музика Лили Иванова трябваше да е като Алла Пугачова, една от най-богатите жени в България трябваше да е тя.

- Да те разбирам ли, че това е имитиране на дейност от правителството?


Да, за мен това е имитиране на дейност. Случващото се е хвърляне на прах в очите на хората, които нямат пари да си купят хляб – срамно е. Достатъчно е труден този момент за света и най-вече за българите. Но в света има някакъв ред. Когато съм пътувала в чужбина, след определена възраст пенсионерите така са осигурени, че само ходят по почивки, по хубави курорти, за които нашите дядовци и баби могат само да мечтаят и със сигурност не са чували. Нашите родители от 20 години не са виждали морето, което в срамно. Българското море, не говорим за това извън България.

- В този ред на мисли, как се виждаш ти като остарееш в България?


Да съм жива и здрава и да имам възможност да остарея по нормален начин. Не мога да кажа, не знам. Всички тези неща ни обременяват и атрофираме много по-рано. Оптимист съм и искам детето ми да расте в държава, в която има ред и да не се притеснявам, че детето ми може да се върне от детска градина със счупен зъб или извадено око. Или че ще отиде на училище и няма да го наръгат с нож.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7252 |23.11.2009 Александър Донев: Най-лесно е да се отрежат парите за кино, защото не са за заплати . 4| 13712 |25.03.2009 Епископ Йоан Богослов: Препраха 2 мрд. долара през църквата, сега парите трябва да се връщат . 2| 6843 |05.09.2007 Проф. Георги Бакалов: Парите за университетите у нас са тревожно малко . 1| 7391 |27.02.2007 Д-р Людмил Бояджиев: Парите трябва да правят пари, а не да се харчат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads