Реклама / Ads
26| 29487 |07.06.2021 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев за Фрог: Има много интересни бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон”

.
Методи Андреев
Борисов бяга от горещата тема с Пеевски. Твърди, че имал само политически контакти, но има много интересни бизнес връзки между фирми на Пеевски и Борисовата ”Ипон”. На България е необходим Закон за лустрация против корупцията. Тримата санкционирани от САЩ са само връхчето на айсберга. Ако няма лустрация, тези хора ще се прегрупират. Такъв е нужен, ако искаме да се измъкнем от блатото, в което сме затънали.
 

Това заяви пред ФрогНюз Методи Андреев.

 

Ето и целият му коментар:

 

Много коментари бяха направени, но в крайна сметка всички се обединяват около една теза - че това, което САЩ искат да направят, няма да бъде резултатно, ако ние сами не решим и не поискаме всички заедно това зло - ендемичната корупция, да бъде изкоренена.


Артур Шопенхауер е казал, че истината минава през три етапа. Първо се приема за абсурд. Спомняте си, в началото на управлението на Борисов се смяташе за немислимо, че у нас има държавна мафия и държавна корупция. Истината е спирана насила и ролята за изпълнението на този втори етап в България играеха бухалките - ДАНС, НАП, ДАТО, прокуратурата. После истината се приема за очевидност. Сега сме тук.


От цялата тази сага с доклада на САЩ на преден план излизат разликите в позициите на двете велики сили.


В продължение на няколко месеца САЩ градираше своето предупреждение към корумпирания политически елит у нас. Това започна с изказване на Джесика Ким, след това премина през позицията на двама от първите сенатори в Комисията по външна политика на САЩ, дойде доклада на Държавния департамент и последното бе доклада по “Магнитски”.


Тези четири стъпки на нашите американски съюзници да ни кажат истината в очите, не срещна разбиране в Путинова Русия. Тя на два пъти чрез своя посланик Митрофанова открито застана зад корупционното статукво в България. Не може да не отделим двете ценностни системи.


Каквито и да са причините за оповестяването на фактите, че България е корумпирана държава от страна на САЩ, това е много по-добре, защото помага на честните и почтени хора да вземат връх в политико-корупционна ситуация. Русия открито налива вода в мелницата на корупционерите. Явно на Москва допада по всякакъв начин България да бъде слаба, корумпирана и лесно завладявана.


Не видях някой да е засегнал причината за сегашната тотална корупция у нас. Защо сме като грозното пате в ЕС? ЗАщо всички нас сочат, защо световни агенции и медии ни посочват като най-корумпирана в ЕС. Отговорът е ясен - навремето, когато трябваше и можехме, не направихме лустрация. Липсата й спрямо политическия и стопанския елит на бившата БКП и свързаните с нея служби, е в основата на сегашната ендемична корупция.


Има знак за тъждественост между ендемичната корупция и “Библиотекарите”. Зад тях се крият кукловодите от Прехода.


САЩ посочи като корумпирани Делян Славчев Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.


Пеевски е младо момче, но ако се вгледаме в историята му, ще видим, че негов дядо е бил полковник от ДС. Той индиректно е свързан чрез майка си с род, в който е имало офицер от ДС. Самата Ирена Кръстева има една странна дружба с един известен гръцки милиардер - Сократис Кокалис. Той бе оповестен като агент “Роко” на Щази (ДС на бившата ГДР).


Илко Желязков е обявяван два пъти от комисия като офицер на Второ главно управление на ДС.


Странно защо Божков и неговите колеги по бизнес създадоха бизнес клуб “Възраждане” - това намигване към покровителите на Прехода ли е, или е използване на една дума, зад която стои сериозен оперативен смисъл?


Излиза на преден план ролята на ДС в корупционната ситуация в България.
Виждам нашия бивш премиер Борисов как бяга от горещата тема с Пеевски. Той твърди, че с него имал само политически контакти, но ако се разтърсим, ще видим, че има журналистически разследвания, които са изкарвали интересни контакти, които не са политически - между фирми на Пеевски и фирмата на Борисов “Ипон”.


Едно от първите действия на Ирена Кръстева като директор на Спортния тотализатор е да смени предишната охрана с фирмата “Ипон”. Според едно разследване на “Скат” от 2013 г., когато още не бяха коалиционни партньори с Борисов, се доказва, че фирмата е охранявала Делян Пеевски. Явно Борисов е коментирал. Казва: “В Народното събрание може да сме врагове, но в бизнеса сме партньори. Политическите идеологии имат своите различия, но бизнес интересите имат една обща цел - печалбата. Стремежът към нея ни сплотява”. Ето я философията на бизнесмена Борисов, станал по-късно премиер на страната.


Днес се разбра от Владо Танев, че фирма “Ипон” е охранявала и онова, което е останало от “София БТ”. Допреди месец-два имотът бе собственост на Делян Пеевски.
“Свободна Европа” установи, че магазините от веригата “Лафка” се охранява от “Ипон”.
Борисов като премиер чрез НСО три мандата охраняваше Ахмед Доган, а парите ги плащахме ние.


Установено е, че в едно село складовете на “Булгартабак” се охраняват от “Ипон”.
Това не са политически контакти. Може би трябваше да запитаме братовчеда Ради. Всичко показва, че “Ипон” е била тясно свързана с фирмите на Пеевски. Не трябва ли тя да бъде разследвана в кръга на тези фирми, имали контакти с обвинените в тотална корупция.


На България е необходим Закон за лустрация против корупцията. Преди години извършихме голям грях, когато не го направихме. Сега политическите партии ще извършат втори такъв, ако в следващия парламент не гласуват с голямо мнозинство за такъв закон. Всичко показва, че целите на един такъв закон трябва да бъдат актуализирани и съобразени с политическата и икономическата ситуация у нас.
Опасна е съществуващата корупционна среда, създадена и подхранвана от икономически структури, свързани с тази номенклатура на БКП, с част от агентурния съвет на ДС или с корупционни руски капитали, особено в енергетиката и търговията с горива и източването на еврофондове.


Трябва да бъдат засегнати физическите и юридическите обекти, които създават, поддържат и подхранват корупционната среда, включително такива с чуждо, предимно руско участие. Това трябв да удари по българската олигархия, създадена по съветски модел и разцъфнала по времето на ГЕРБ. Този закон трябва да изчисти финансово определена група от хора и фирми, които със своите възможности задкулисно влияят върху законодателството и администрацията. Задушават средния и малкия бизнес.


За да бъде ефективен един нов такъв закон, не може да се разчита на резултатна работа от страна на съдебната ни система, особено на прокуратурата. Тя е тежко зависима от “корупционната хидра”, обхванала държавата. Тя е неин продукт.
Ако се приеме такъв закон и започне да работи, ще се окаже, че срещу много от физическите и юридическите лица, няма да започнат никакви производства, както виждаме и в момента. Хората от кръга на Борисов и олигархията, подкрепяща ГЕРБ, са недосегаеми.


Тези три лица са само връхчето на гигантски айсберг на българската корупция. Там не се споменават огромните по своята стойност обществени поръчки, които са видимо корупционни и осигуриха на строителната олигархия огромни печалби. Не се говори за надуването на цените, некачественото строителство. Трябва да се обхванат много фирми. Ако се съсредоточим само върху Пеевски, Божков или Желязков, няма да променим нищо. След няколко години други кандидати за тяхно място ще се появят на политическия ни хоризонт.


Ако няма лустрация, тези хора ще се прегрупират. Предлагам следното - физически лица, за които има достатъчно доказателства, че са свързани с олигархично-мафиотския модел, ако са държавни служители, да бъдат уволнявани и 5 г. да нямат право да заемат такава длъжност. На юридически лица пък да се забранява достъп до обществени поръчки, ако се установи, че са свързани с този модел. Това е нужно, ако искаме да се измъкнем от блатото, в което сме затънали.


коментарът взе Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9856 |07.06.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов . 5| 11892 |04.06.2021 Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара . 29| 49956 |03.06.2021 Вера Ахундова пред Фрог: В сигналите ни до САЩ се споменава един политически лидер - Бойко Борисов . 6| 15341 |02.06.2021 Адв. Атанас Черногорски пред Фрог: 40 % от прокуратурата е изгнила, а 35 % е загниваща. След тази статия може да ме арестуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads