Реклама / Ads
8| 11374 |07.03.2023 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев за Фрог: Вижда се крайно нежелание на прокуратурата да се занимава с магистралната корупция

.
Източник: личен архив
Вижда се крайно нежелание на българската прокуратура да се занимава с магистралната корупция. По отношение на ареста на Велико Желев, трябва да очакваме някакви по-сериозни обвинения, не просто да кажат свършихме си работата, защото нищо не са свършили.
 

 Това каза пред ФрогНюз политическият анализатор Методи Андреев. Ето какво още допълни той:

 

Г-н Андреев, как ще коментирате ареста на шефа на “Хидрострой” Велико Желев. Разследването се води не за нарушения свързани със строителството на магистрали, а за побой и изнудване на бивш служител. Изненадва ли Ви това?


Да очакваме някакви по-сериозни обвинения, а не само кокошкарски истории, не просто да кажат свършихме си работата, защото нищо не са свършили. Големият въпрос свързан с ареста на Велико Желев по-скоро е има ли замесени фирми, които са допринесли за това некачествено строителството на магистралите, довело до липсата на 30% от асфалтовата покривка. 

 

Разследването твърди, че става въпрос за принуда за подписване на документи, важно е да се разбере за какви точно документи става дума. Много е странно защо прокуратурата е толкова мудна в този случай, в крайна сметка инициативата е на МВР, а прокуратурата впоследствие е поискала документи свързани с нередностите, които е установил строителния министър. 


При извършените проверки се установява, че липсват около 30% от асфалтовото покритие, а това е много сериозно отклонение, не става въпрос за 3%, а за 30%. 


Вижда се крайно нежелание на българската прокуратура да се занимава с магистралната корупция. На първо място трябва да се търси отговорност от строителите, защото те са хората, които са изпълнявали проектите. Трябва да се направи проверка как са заложени проектите и дали отговарят на нормативите. Строителят ще каже, че проектантът носи отговорност, но реално е точно обратното. При този инженеринг, който се практикува у нас в момента, проектантът е подчинен на строителя, тъй като строителят е спечелил обществената поръчка за инженеринг. 


Може би си спомняте за онзи случай за пропадналата магистрала около Стара Загора, където беше направен ремонт, който конкурираше цената на нова магистрала. Когато е сменяна основата на аутобана, е трябвало да има намеса от страна на надзора. Това е много важно, проектантът и надзорът да са действително независими от строителя.  

 

Как ще коментирате думите на Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който в интервю за ФрогНюз каза, че министър арх. Иван Шишков и шефът на Агенция ”Пътна инфраструктура” Венцислав Ангелов са свързани с фирмата ”Хидрострой”, чийто собственик бе арестуван късно снощи?


Всичко е възможно, все пак в нашата държава всеки се слави с това, че е човек на някого. Няма случайни хора, когато става въпрос за големите обществени поръчки. Не случайно се говори за магистрална корупция в особено големи размери.


Само тези, които не са строили магистрали, няма как да са част от тази корупция. Борисов обвинява “Продължаваме промяната” и “Демократична българия”, че не са направили една педя асфалт, но това в един момент може да се окаже, че е добре, защото ако в крайна сметка излезе, че това, което направиха ГЕРБ е толкова некачествено колкото е, то излага на опасност експлоатацията на тези пътища, безопасността на движение, да не говорим , че голяма част от тези средства не са използвани в полза на обществото, а явно са били отклонявани до кръгове близки до тогавашните властимащи.

 

Тези 30% липсващ асфалт явно са пълнили нечии чекмеджета, видяхме, че на Борисов чекмеджето е пълно, може и други чекмеджета да се пълнили по това време , пълнили са се офшорни сметки, пълнят се сметки в чужбина, а много от тези пари се препират в този бум на строителството, който се наблюдава в момента.


За всички е ясно, че секторите, в които най-много се краде, това са енергетиката и инфраструктурните обекти на властта. За да има резултат в борбата с корупцията, прокуратурата трябва да свали чадъра.

 

Разговаря Констанца Илиева



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 14599 |03.03.2023 Проф. Павлов за Фрог: Спекулация е, че сме получили свободата си даром и всичко дължим на Русия . 12| 4325 |02.03.2023 Манол Пейков пред Фрог: Дарителството е лакмус за зрялостта на обществото . 7| 10233 |01.03.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Енергетиката е Швейцария на родната корупция . 15| 6590 |23.02.2023 Велизар Шаламанов за Фрог: Единственото оръжие, което остана в ръцете на Кремъл, това е дезинформацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads