Реклама / Ads
27| 5975 |11.12.2008 ИНТЕРВЮ

М. Плугчиева пред Der Standard: Така не бива да се отнасят към нас

.
В началото липсваше готовност за сътрудничество от определени министри; имаше склонност към дребнотемие. Сега България стои икономически много добре и допринася за общата стабилност на ЕС, казва вицепремиерът пред австрийския вестник.
 

 

Българският вицепремиер Меглена Плугчиева е разочарована заради отрязването на 220 мил евро европейски средства. Брюксел не уважил процеса на реформи в България, пише авторитетния австрийски ежедневник Der Standard.

 

Der Standard: Българският премиер Сергей Станишев и президентът Георги Първанов реагираха възбудено на решението на ЕК да отреже средства в размер на 220 милиона евро за България. Вие бяхте ли изненадана от решението?

 

Плугчиева: Да, в известна степен. Тъй като и двете разплащателни агенции във финансовото и регионалното министерство – които управляват отрязаните пари по програма ФАР – бяха всъщност реформирани. Персоналният им състав беше сменен, а механизмите за контрол – засилени. Също и резултатите от две икономически проверки на ЕК бяха положителни. Освен това в писмото, което получих от Майкъл Лий, шефа на Генералната дирекция по разширяване, нямаше обосновка за такова решение. Принципите на диалог и солидарност бяха нарушени в този случай. Затова трябва да кажа, че не бях съгласна, а съм и разочарована. Ще искам еднозначни аргументи за това. Но въпреки всичко ние искаме да продължим да работим със същата амбиция и политическа воля. Защото ние правим усилия заради България, а не затова да изпълняваме очакванията на ЕК или на управляващия една Генерална дирекция.

 

Der Standard: Значи България има политическата воля за реформи?

 

Плугчиева: Да, ние искаме да преборим корупцията. Отакато аз работя на този пост, на всеки две седмици даваме пресконференция за реформите в управлението на средствата от ЕС, за да бъде работата ни достатъчно прозрачна. По този начин дори започнаха твърде често да присъствам в медиите. На ден работя по 12–14 часа, същото изисквам и от останалите. Със сигурност не сме перфектни, в края на краищата непрестанно научаваме по нещо допълнително в процеса на работа с европейските средства, но е невъзможно изведнъж да подобрим всички дефекти на системата от последните 2–3 години. Но все пак не бива да се забравя, че в сравнение с другите страни–членки България стои икономически много добре и допринася много за общата стабилност на ЕС. Така не бива да се отнасят с нас.

 

Der Standard: Какво липсва при управлението на еврофондовете?

 

Плугчиева: Принципът, да се назначават сътрудници според партийно политическите квоти, е тромав. Трябва лично да се боря за това управленският персонал да се съставя на базата само на съответстващи препоръки. В началото липсваше и готовност за сътрудничество от страна на определени министри; имаше склонност към дребнотемие. Често зле информираното по–ниско управленско ниво продължава да ни изправя пред трудности.

 

Der Standard: След разочароващия доклад на ЕК от юли и след отрязването на европейските средства на България в ЕС се гледа като на символ на корупция. Какво ще направите, за да преборите този имидж?

 

Плугчиева: Съвсем не споделям това мнение, че България принадлежи към най–корумпираните страни на Европа. До този негативен имидж на страната доведе цял комплекс от обстоятелства. Аз самата правя каквото мога, така че европейските средства да се използват по предназначение. Все пак процесът на реформи е много по–бавен и по–мъчителен, отколкото на мен ми се иска.  

 

превод от немски: Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 14475 |10.12.2008 Ради Найденов: Много е лесно българинът да заживее като австриец . 5| 7412 |09.12.2008 Една човешка съдба между киното и европейските фондове . 12| 6741 |08.12.2008 Сергей Ежков: Г. Първанов е изявил желание да отстреля планински козел . 14| 6136 |08.12.2008 Джон Ленън: Ако можех да бъда рибар, щях да бъда рибар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads