Реклама / Ads
6| 8271 |19.03.2019 ИНТЕРВЮ

Полицейски шеф пред Фрог: Срам ме е, спреят е в разрез с всички правила

.
Спреят против протеситращите е използван в разрез с всички писани правила в наредбите на МВР. Срам ме е от това, което казаха колегите ми, че всичко е било наред, защото това не е вярно. По-нормално беше да си признаем грешката, отколкото да се оправдаваме и да изглеждаме жалки и смешни. Това призна пред Фрог нюз високопоставен служител от Главна дирекция „Национална полиция“, който е с голям опит и отлично запонат с нормативната уредба.
 

Медията ще запази името му, тъй като ченгетата нямат право да говорят открито без разрешението и опеката от ръководството на МВР и пресцентъра. Ето какво обясни той за позорната операция, при която полицаи се самообгазиха:

 

Правилно ли беше протестиращите пред МС да се пръскат със спрей?
Спреят спада към т. нар. помощни средства. Има Инструкция, която описва по какъв начин става използването им. На първо място хората е трябвало да бъдат предупредени, че срещу тях ще се използват помощни средства. Това става чрез мегафон, така че всички да чуят. Хората ясно се призавават да не нарушават обществения ред, защото в противен случай срещу тях ще се приложат помощни средства.


След това ли може да се пръска срещу тях?
И тогава пак не може. Районът трябва да се отцепи и от него да се изведат децата, ако има такива. Предварително трябва да се знае какво вещество се използва и каква площ на действие има. След това полицаите трябва да си поставят задължително противогази. Това да разчиташ, че ще си наплюнчиш пръста и ще прецениш откъде идва вятъра, за да пръскаш накъдето трябва, е пълен абсурд. Спрей се използва само на открито.


А кой от всички полицаи на терен решава кога да се използва спрей?
Първо трябва да има наистина предпоставка-сериозно нарушаване на обществения ред, каквото ние не видяхме. Трябва да има заповед от ръководителя на акцията, нещо повече, дежурният на дирекцията също трябва да бъде предупреден за решението да се използва такъв вид помощно средство. От записа се вижда, че никой не дава разпореждане за пръскане. Шофьорът си го извади и започна да натиска флакона на своя глава. За него пък нямаше никаква опасност, защото беше заобиколен от много полицаи. Вижда се, че шефът на Специализираните полицейски сили Радо Стойнев стои пред колата. Не се забелязва никакво напрежение. Преди да се пристъпи към обгазяване, хората за втори път трябва да бъдат предупредени. Това също не бе направено.


Има ли генерална грешка?
Тя е основна-в тактиката за действие при ползване на помощни средства. Срамно беше да виждам как полицейски началници се сополивят, търкат си очите и падат на земята. Това е позор. Радо Стойнев е много добро момче, но явно не е за тази работа, щом съставът му се издъни така.

 

Но двама началници излязоха и обясниха, че всичко е било наред при употребата на спрея.

Умрях от срам като слушах какво говорят Стойнев и Муеров. На думите им може да се върже човек, който не познава нормативната уредба и не знае правилата за използване на помощни средства. Ясно е, че в събота не е имало никаква черезвичайна ситуация. Никой не казва кой е дал разпореждане за използването на спрея, защото няма такова. Водачът е пръснал на своя глава. Очевидно е, че в този момент той изобщо не е бил наясно накъде ще отиде газта. Гаранция, че никой не му казал на шофьора да пръска.


Може да се е уплашил нещо?
От какво, след като е заобиколен от полицаи?!


Защо тогава ни разправят, че всичко е било в реда на нещата?
За замазване на очите. По-нормално беше да си признаем грешката, отколкото да се оправдаваме и отново след самообгазяването да изглеждаме жалки и смешни.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 23996 |12.03.2019 Стоян Тончев пред Фрог: Срещата на Иван Гешев с ФБР е заради разследване срещу важни фактори у нас . 5| 10027 |21.02.2019 Емануил Йорданов: Кой човек ще потърси адвокат, ако знае, че той ще го натопи пред службите? . 15| 20341 |15.02.2019 Октай пред Фрог: Задкулисието може да е поръчало на Цветанов и Карадайъ да спят в една стая във Вашингтон . 0| 16457 |23.01.2019 Проф. Ерик Кандел: Ходете и мозъкът няма да ви предаде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads