Реклама / Ads
43| 7770 |09.03.2023 ИНТЕРВЮ

Проф. Павлов пред Фрог: МОЧА служи за елементарни евтини политически манифестации

.
Паметникът на Съветската армия е обречен. Мястото му не е там. Такива паметници не бива да бъдат разрушавани, защото са част от историческата памет на нацията, но в никакъв случай не бива да бъдат обожествявани, да служат в интерес на чужди държави, както е в случая, и особено на такива елементарни евтини политически манифестации, на каквито ставаме свидетели в момента. Хората, които веят байраци, трябва да кажат нещо смислено, а не да се кълнат в любов към Путин и Русия.
 

Това заяви пред ФрогНюз историкът проф. Пламен Павлов. 


В момента в центъра на София представители на няколко политически партии бранят Паметника на Съветската армия (МОЧА), който според вчерашното решение на Столичния общински съвет трябва да бъде преместен от Княжеската градина. 


Ето и цялото интервю: 

Проф. Павлов, в момента виждаме в района на МОЧА лица като Мая Манолова, Волен Сидеров, представители на БСП. Не е ли въпросът как политиците създават наратив и тълкуват историята? Не се ли изтърква тази плоча с руската армия-освободителка?

 

Въпросът с Паметника на Съветската армия най-накрая намира своето решение. Той трябва да бъде демонтиран. Това е съвършено ясно. Въпросът е защо 30 години бяхме свидетели на тези трагикомични всевъзможни протакания.


Това е опит да се използват трагични събития от нашата история, за не особено чистоплътна пропаганда. Това важи и за БСП, и за Мая Манолова… Те трябва да отговорят защо се връщат към отричането на очевидни неща. Ясно е, че паметникът не е на армия-освободителка, а на армия-окупаторка. 


Апелирал съм неведнъж този въпрос да се остави на специалистите по музейно дело, историци. Не да се използват за политическа пропаганда. Очевидно е, че паметници от времето на тоталитарна България нямат място там, където са. Особено в Княжеската градина.

Правилно ли беше решението за преместването, а не разрушаването на този паметник?


Такива паметници не бива да бъдат разрушавани, защото са част от историческата памет на нацията, но в никакъв случай не бива да бъдат обожествявани, да служат в интерес на чужди държави, както е в случая, и особено на такива елементарни евтини политически манифестации, на каквито ставаме свидетели в момента. 

 

Очаквате ли живите вериги в центъра на София да постигнат целта си и решението за премахването на Паметника на съветската армия да бъде променено? 


Какво има да променят? Това може да бъде отложено за пореден път. Но този паметник е обречен, мястото му не е там, не символизира никакво освобождение. Хората, които веят байраци, трябва да кажат нещо смислено, а не да се кълнат в любов към Путин и Русия. Никой не ни е освобождавал. Военни действия на територията на България не са водени. Агресорът е Съветския съюз. Те са ни обявили война на 5 септември. Това са очевадни неща. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 14673 |03.03.2023 Проф. Павлов за Фрог: Спекулация е, че сме получили свободата си даром и всичко дължим на Русия . 12| 4355 |02.03.2023 Манол Пейков пред Фрог: Дарителството е лакмус за зрялостта на обществото . 7| 10291 |01.03.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Енергетиката е Швейцария на родната корупция . 12| 14742 |17.02.2023 Проф. Георги Касчиев за Фрог: Договорите с ”Уестингхаус“ и ”Фраматом“ би трябвало да гарантират диверсификацията с ядрено гориво, АЕЦ „Белене“ е на хартия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads