Реклама / Ads
13| 11338 |06.07.2021 ИНТЕРВЮ

Слави Василев пред Фрог: При следващия редовен кабинет може да видим същата уродлива корупция, каквато имаше при Борисов

.
Слави Василев
Връщане назад не само, че има, но аз смятам, че това връщане назад рано или късно ще бъде на дневен ред. В момента, в който властта в България отново започне да функционира, така както конституцията го е предвидила, а именно с мнозинство в Народното събрание, в дадения момент бихме могли да видим отново същите уродливи измерения на корупция, каквато видяхме и при Борисов.
 

Това прогнозира пред Фрог нюз политологът Слави Василев. Ето какво сподели той за политическата ситуация у нас:

 

- Г-н Василев, на 9 юли се навършва една година от старта на протестите, които безспорно доведоха до голямата промяна в страната ни. Щеше ли тя да се случи, ако прокуратурата не беше нахлула в президентството?

 

-  Нетърпимостта на хората към „модела Борисов“ не намери своето изражение само като спонтанна реакция на отвращение спрямо действията на прокуратурата да нахлуе така в администрацията на президента. Рано или късно хората щяха да излязат на улицата. Искрата, която запали недоволството в конкретния случай бяха действията на прокуратурата срещу българския президент, който олицетворява антитезата на “модела Борисов“. Така че рано или късно, убеден съм, хората щяха да изляза на улицата.

 

- В такъв случай Гешев, Борисов, Пеевски или Цацаров - кой от тях „преля“ чашата на народното  недоволство? 

 

  

-   Безспорно Борисов. Всички останали, които вие цитирате, са придатъци към този модел, който е създаден от Борисов и който в продължение на 10 години се разраства, за да придобие мащабите, които придоби преди да падне от власт. Тук държа да направя едно уточнение - самият Борисов като образ,  не е причина да се случи това, което се случи с неговата политическа кариера. Като главен секретар и като кмет,  той не беше такъв.  Проблемът не е в образа на Борисов, проблемът е в политическата ни система -този балкански парламентаризъм, който функционира с изключителна концентрация на власт в ръцете на тези, които управляват. Когато тази концентрация на власт попадне в ръцете на един персонаж като Борисов, който  има харизма, който умее да се позиционира спрямо обществените процеси в негов собствен интерес, тогава системата излиза извън строй. Реално кулминацията на управлението на Борисов, която завърши с неговото падане от власт на 4-ти април,  е процес, който е стартирал много отдавна. И причината не е Борисов, а в контституционната ни уредба и нашият парламентаризъм, който не притежава механизми за самосъхранение.

  

- Казвате системата, но в момента ни управляват други хора.  Виждаме, че системата не се е променила,  но се усеща нова атмосфера, нов дух . Това значи ли, че в основата на всичко стои моралът на хората, които ни управляват?

        

-  Не, в основата на всичко стои конюнктурата, която всъщност не зависи от един или друг човек, а зависи от политическите процеси в тяхната съвкупност.  В момента конюнктурата със служебния кабинет е  реално продължение на сблъсъка между  Борисов и  Радев. Сблъсък между два съвършено различни образа в българската политика- единият почтен, достоен български офицер, който няма толкова опит в политиката. А другият, бившият премиер Борисов, който вече 10 години  гради кръгове около себе си. И сблъсъкът на тези два полюсни образа в българската политика родиха служебното правителство, което естествено е отражение на образа на президента. Но това правителство е краткосрочен феномен, помнете ми думата!

 

Те изглежда се справят добре сега, защото са антитеза на предишното управление. Това правителство се съставлява в огромното си мнозинство от честни и почтени хора. Но в момента, в който властта в България отново вземе да функционира, така както конституцията го е предвидила, а именно с мнозинство в Народното събрание, дадения момент бихме могли да видим отново същите уродливи измерения на корупция, каквато видяхме и при Борисов.      

-  Това е много притеснително. И в тази връзка да ви попитам един въпрос, който витае в пространството -  има ли връщане назад?

 

-  Аз, за съжаление, категорично ще ви отговоря не оптимистично. Връщане назад не само, че има, но аз смятам, че това връщане назад рано или късно ще бъде на дневен ред.  Ще бъде факт по простата причина, че политическата ни система е конструирана така, че държавата да няма защитни механизми. Прокуратурата е един основен защитен механизъм, който не функционира в рамките на нашата политическа система. Както виждаме прокуратурата е овладяна от политически интереси. Не само мястото на прокуратурата, но и по-стриктното разделение на властите са единственият изход, за да може ние никога да не се върнем към модела, който ни управляваше преди изборите на 4-ти април.    

- След като почти изтече времето на служебния кабинет, вие отговарихте ли си на въпроса, защо предишните управляващи се съпротивляваха срещу това да има правителство, назначено от Румен Радев?

    

-  Според мен отговорът на въпроса се съдържа в дейностите на самия служебен кабинет. Борисов много добре е знаел по време на разгара на протестите миналото лято, че ако се стигне до служебен кабинет, Радев този път няма да подходи като при първия служебен кабинет на Герджиков.  А ще сложи лица-експерти, чиято основна цел е, както и самият президент се изрази, осветяване на истината. Понеже вече президентът има достатъчно опит - той повече от 4 години е встъпил в длъжност и е много добре запознат с реалната политическа конюнктура на страната, той знае, че осветяването на истината е процес, който неминуемо ще злепостави отишлата си власт на Борисов.  Защото тя е пробита с корупция. Но това е, пак казвам  краткосрочен феномен. Тъй като утре служебният кабинет „Радев 2“ си отива, а на негово място идва друг кабинет, който вече няма да лежи върху плещите на президента, а ще лежи върху партийните договорки на различните партии, които се договорят в Народното събрание. 

 

Ако тези партии са партиите на протеста,  бихме могли да очакваме едно малко по-благоприятно развитие.  И евентуално там зарядът  „анти-Борисов“, който доминира на политическата сцена сега, да продължи да действа като коректив. Но може и да не се случи така. Може силите на задкулисието, силите на партиите на статуквото отново по един или друг начин да се промъкнат във властта. И това е процес, който никой не може да гарантира дали ще случи. 

-  Коя политическа сила според вас имаше най-адекватна кампания към разширяване на подкрепата, към излизане от твърдите ядра?

      

-  Според мен партиите на протеста се справиха малко по-добре от партиите на статуквото. БСП е една от малкото партии, която като стара системна партия изглежда прави добра и положителна кампания. ГЕРБ със сигурност изцяло се уповават върху имиджа на Борисов. ДПС абсолютно са се свили.  И остава “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и партия Трифонов, които по-скоро се справят добре. Но това не значи, че това е максимумът, който биха могли да направят.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 28582 |06.07.2021 Бойко Рашков пред Фрог: Митрополит Киприан ми се извини. Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата . 18| 10516 |30.06.2021 Първан Симеонов пред Фрог: В предизборната кампания всеки говори на собствения си „балон“. Магнитски ще се отрази най-много на ГЕРБ . 61| 24186 |29.06.2021 greshka61 . 6| 12160 |25.06.2021 Пламен Данаилов пред Фрог: До май имахме министерство на мутро-икономиката. Големият проблем ще е инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads