Реклама / Ads
35| 16401 |07.11.2011 ИНТЕРВЮ

Тони Дачева: Любимата песен на Бойко е „Звезди ли искаш да ти свалям"

.
Премиерът се обаждал на поп фолк иконата след всеки по-голям концерт
 

интервю на Васил Василев

- Тони, казваш, че трябва да направим това интервюто бързо. Каква е причината, заради която времето те притиска?


- Причината са моите родители. Около всичките ми участия нямах време месеци наред да ги видя. Откривате ме в Сунгурларе, Плевенско, където в момента съм с тях. Освен редовните си концерти из цяла България, пях и на предизборните кампании, които допълнително претовариха графика ми.

- Кого подкрепи с гласа си предизборно?

- Пях основно из ямболския район. Колкото и банално да звучи, аз съм безпристрастна. Ние, певците и музикантите, сме хората, които трябва да събират хора преди вота. Няма да се правя на интересна и ще призная. Пяла съм за тези, които си плащат. Това са нормални търговски взаимоотношения. Заставала съм на сцените на ГЕРБ, на БСП и навсякъде, където са ме поканили.

- Пяла ли си пред известни политици на частни партита?

- Да, случвало се е на частни банкети да присъстват и политици. Те също са хора и имат право да се забавляват. Например си спомням едно частно парти, на което пях. Там беше поканен Бойко Борисов.

- Коя е любимата песен на премиера?

- Бойко Борисов харесва доста песни от моя репертоар. Тогава ме помоли да му изпълня няколко пъти „Звезди ли искаш да ти свалям”, както и „Топъл дъжд”, чиито права откупих от LZ и Силвия Кацарова. Аплодираше ме бурно, след което се запознахме с премиера. Той ме поздрави за изпълненията и си разменихме телефоните. След това често сме се чували. Той ми се е обаждал, за да ме поздрави след някой мой концерт. Аз съм му звъняла, за да му честитя победите.

- Т.е. ти си любимата певица на Бойко Борисов, а не Ивана, както се твърди?

- За това трябва да попитате самия Бойко Борисов. Факт е обаче, че нямаше нито една песен на това събитие, за която да не получих аплаузите на министър-председателя. 

- С кои други политици се познаваш?

- Била съм на една маса с Яне Янев. Спомням си, че пях безвъзмездно за зелената партия, на която той беше лидер и в нея членуваше бившият ми приятел Найден Милков (Български земеделски народен съюз – б. р.). Янев харесваше по-скоро народните песни, които съм включила в репертоара си, а не поп фолк парчетата. Лидерът на РЗС си обичаше дуетната ни песен с Найден „Грях ли е” по музика на „Грешница” на сръбската група „Сребърни крила”. 

- Какво се случи между теб и Найден Милков? Има ли нов мъж до теб?

- Вече нямам връзка с този номер. С Найден се разделихме цивилизовано, чуваме се от време на време, но нищо особено. В момента нямам толкова сериозна връзка. Срещам се с един мъж, чието име няма да кажа. Повече няма да афиширам никога човека до себе си, защото ми омръзна да ми се месят в личния живот и да се създават легенди около мен. Мъжко внимание към мен не липсва, нека жълтата преса да бъде спокойна.  

- Чия любимка беше в мутренските времена на прехода, когато беше на върха в поп фолка?

- Бях любимка на всички тези хора, които бяха шефове на т.нар. групировки. Човек не може да избира кога да се роди. Аз обаче от тях, някои сред които не са между живите, не съм видяла нищо лошо. Напротив, уважавам ги. Те се грижиха за певците и музикантите, получавахме добри хонорари и бяха големи купонджии. С орк. „Кристал” тогава изкарвахме страшно добри пари. Покойният Георги Илиев ме беше взел в ресторанта си „Мираж”, където пях 3-4 месеца. Такива пари, каквито получих тогава, днес не мога да спечеля за 3 години. Георги обичаше да слуша стойностни песни, с красиви текстове. Любимото му мое парче беше „Бедни и богати”, на което дори веднъж се разплака в емоционален за него момент. Също ми поръчваше да пея сръбски хитове на Лепа Брена, на Весна Змиянац и на Драгана Миркович.

- Защо днешните поп фолк парчета са еднодневки и се забравят бързо?

- Защото фирмата, към която работя, има телевизия, където нон-стоп се въртят най-новите песни. След седмица или месец се появяват нови хитове, които се въртят и изместват старите, които са доскучали на зрителите и слушателите. 

- Има ли война между млади и стари в бранша?

- Аз в никакъв случай не се чувствам стара, ако за това намекваш (смее се – б.р.). Няма никаква война, това са митове и легенди, които пресата си съчинява. Нормално е да има нови изпълнители, които да се харесат на младите. Момичета в компанията ме уважават страшно много. Жалко, че не се сещаме кой знае колко често, за да се видим. Аз им се радвам и съм „за” попфолкът да се развива модерно. Признавам, не всичко, което днес се прави, е добро. За жалост се набляга на по-олекотени текстове. Това търсят хората, това се предлага в крайна сметка. Аз си имам свои критерии – обичам да слушам, а не да гледам какво ми се предлага.

- Какво се случва с митичния оркестър „Кристал”, с който положихте основите на поп фолка у нас през 90-те години?

- Оркестър „Кристал” се разпадна. Краси Христов, който беше негов ръководител, прави аранжименти и пише музика за певци, включително е предлагал парчета и на мен. Досега не съм си избрала, но предстои отново да се видим и да прослушаме какво е написал. Всеки от оркестъра се е хванал да работи нанякъде. В момента е изключителна мъка да поддържаш състав в България, защото всички предпочитат да канят в заведенията певица със синтезатор, защото е много по-евтино.

- Ще издаваш ли нов албум?

- Все още не. Със Славка Калчева записахме песента „Хоро шарено”, представих още две нови песни - „Дева Мария” и „Намери ме”. Сега подготвям парчето „Мляко с мед”, но ще изчакам с промоцията му, за да успеят другите две песни да съберат аплодисментите си. Мисля да издам албум догодина, когато се посъберат повече песни. Вече от продажба на дискове няма никаква печалба. Албумът е само подарък за най-верните фенове. Преди си спомням, че почти всяка година издавах албуми. Днес обаче пазарът се промени. Предпочитам да пускам песен с клип, отколкото да издам албум, който светкавично е пуснат безплатно в интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 21065 |04.11.2011 Красимир Райдовски: Бойко ще бере ядове с новия президент . 285| 24142 |15.08.2011 Любка Качакова: Бойко се забавлява с министрите, защото познава тайните на древния Рим . 10| 26405 |27.06.2011 Радка Куршума, възпяла І-ва Борисов: Вицовете са същите: вчера за Тато, днес за Бойко! . 54| 17395 |06.04.2011 Кр. Райдовски: Гербаджии крадат милиони зад гърба на Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads