Реклама / Ads
23| 9129 |08.12.2010 ИНТЕРВЮ

Цв. Томов: В АБВ нямат кандидат и за Мало Бучино

.
Цв. Томов
Нито ГЕРБ, нито АБВ са рожба на някакви масови политически настроения в нашата страна. Обратно – това са проекти, които се нагаждат към масовите политически настроения, заяви социологът Цветозар Томов.
 

Интервю на Васил Василев


- Ще станем ли свидетели на т. нар. Бойкова зима тази година?
- Не приемам метафората “Бойкова зима” не само заради намека за времената на Жан Виденов, но и заради интимниченето с малкото име на премиера Борисов. Аналогии с времената на Виденов не са възможни. Икономическият срив през зимата на 1997 година отчасти се дължеше на стремежа (или принудата) на тогавашното правителство на всяка цена да обслужва дълговете си. Сегашното правителство ще натрупа каквито дългове е необходимо, за да не изпусне контрол върху ситуацията. Последиците от действията му ще станат видими в други времена и сезони.

- Кои са най-големите грешки, които прави в момента кабинетът на Бойко Борисов?

- Фундаменталната грешка на този кабинет е в илюзията, че проблемите на страната могат да бъдат решавани само чрез засилване на централизирания държавен контрол отгоре надолу.

- Какво е мнението ви за новия проект на президента Георги Първанов? Кога да очакваме преливането му в партия?

- Че става дума за конюнктурен опит за удължаване на политическата биография на президента – той ще се развива съобразно кризата в БСП и динамиката в масовото отношение към партия ГЕРБ. Следователно от ситуацията в БСП и отношението към ГЕРБ зависи дали и кога този проект ще се превърне в партия.

- Дали ще се получи дългоочакваната коалиция БСП-АБВ и имат ли друг избор двамата лидери?

- АБВ е нероден Петко. Не виждам смисъл да се говори – поне сега – за възможностите този проект да се развие дотам, че да участва в каквато и да е коалиция.

- По какъв начин се отразяват скандалите с Румен Петков на БСП? Може ли заради тях електоратът да се отдръпне от „столетницата”?
- Нямам наблюдения. Пък и си мисля, че при последните събития скандално беше публичното поведение на Танов и Цветанов, тъй като те не посочиха никакви конкретни доказателства за обвиненията си спрямо Петков.

- Приемате ли сериозно заявките на Алексей Петров за участие в политиката? Кои хора могат да припознаят в него своя кандидат?

- Не ги приемам сериозно и се съмнявам, че той ги прави сериозно. Публичните подозрения в престъпна дейност спрямо този човек са твърде силни, за да е възможно да направи успешна политическа кариера, поне в близко време. Друг е въпросът дали Петров наистина е бандит и кой има интерес да хвърля върху него подобни обвинения, без да е ясно дали могат да бъдат доказани.

- Яне Янев беше единственият политик, който отиде на крака при Алексей Петров след освобождаването му под домашен арест. Какъв знак е това? Намирате ли връзка между пускането на бившата барета от ареста и атаките на лидера на РЗС към Цветан Цветанов и Андрей Иванов?
- На пръв поглед изглежда, че има такава връзка и всъщност тя се коментира публично като нещо очевидно, при това не от вчера. Именно защото тази връзка така упорито се внушава от медиите, аз не съм съвсем сигурен, че я има. Обърнете внимание на това, че повечето от обвиненията на Янев се базират на факти и документи. Възниква естественото подозрение, че някой важен задкулисен играч му ги дава, за да го използва за свои цели. Това подозрение се фокусира върху Петров. Ако погледнем на нещата от друг ъгъл обаче, ще забележим, че за засегнатите от разкритията на Янев е много удобно да изглежда, че този политик е марионетка на престъпни кръгове с нечисти интереси. Така вниманието се отклонява от същностния въпрос – вярно ли е това, което Янев изнася, към въпроса чии интереси обслужва този политик. Паралелно забелязвам, че обслужващите властите социологически агенции редовно изнасят фалшиви данни за политическото влияние на РЗС, които не се потвърждават от резултатите на регионални избори, където РЗС участва.

- По какъв начин скандалите, свързани с вицепремиера, се отразяват на ГЕРБ? Какво би се случило с кабинета, ако все пак Цветанов подаде оставка?

- Има отчетлива тенденция към намаляване на доверието и в ГЕРБ, и във вицепремиера. Въпреки това управляващите все още имат достатъчно широка социална база, главно поради политическото компрометиране на предишното правителство. Колкото до евентуалната оставка на Цветанов – не мисля, че този човек е в състояние сам да прецени дали е нужно да си подаде оставката. А ако бъде заставен, то ще е последица от, а не причина за нещо случило се в кабинета.

- Как ще коментирате хипотезите, че ако АБВ стане партия, ще последва съдбата на Костов и на СДС?
- В какъв смисъл да последват съдбата на Костов и на СДС? Да започнат да подкрепят сегашното правителство? Или да разцепят БСП, а после да образуват коалиция с нея? Не знам. На този етап съм убеден само в едно за АБВ – това е поредният популистки проект, който, подобно на ГЕРБ, ще се старае да се намърда там, където се отвори ниша за него, ако изобщо се отвори такава ниша.

- Ще се върне ли Костов на бял кон, както предричат някои ваши колеги?
- Не знам кой го предрича, но знам, че за съжаление Костов е един от най-ненавижданите български политици. За съжаление, тъй като Костов е държавник с противоречива биография, но несъмнено ще остане в историята като лидер на единственото истински реформаторско правителство, което България е имала в последните 20 години. Жалко е да се наблюдава начина, по който днес този човек се опитва и да съхрани политическата си кариера, и да намеква за погнусата си от управляващия страната политически режим.

- Ако Синята коалиция и „Атака” оттеглят подкрепата си от ГЕРБ, какво ще спечелят и какво ще загубят?
- “Атака” няма да го направи, освен в предизборна ситуация и то ако се види, че съюзът с ГЕРБ е безперспективен. Синята коалиция е в различна ситуация. Един от големите абсурди на днешната ни политическа действителност е в това, че останките от партията, която в края на краищата все пак осъществи демократичните промени в България, се мъчат да оцелеят покрай режим, който е последователен само в опитите си да ревизира същите тези демократични промени. Аз лично си мисля, че Синята коалиция няма какво да загуби, ако оттегли подкрепата си от ГЕРБ. Но е очевиден страха у сините политически лидери да предприемат такава стъпка, и той вероятно е свързан с чисто егоистични кариеристични съображение.

- Къде се намират Синята коалиция и „Атака” на фона на очертаващите се две основни сили – на ГЕРБ и на АБВ. Можем ли да говорим предварително дори за пирова победа на Георги Първанов догодина, ако АБВ издигне свои кандидати?
- Изобщо не мога да се съглася, че АБВ се очертава като основна политическа сила. Хипотезата, изразена във въпроса, няма общо с реалността в момента и затова не мога да отговоря на този въпрос.

- Очаквате ли в резултат на тежката финансова ситуация у нас нещата около евентуалната кандидатура на Цветан Цветанов за президент да се променят и Борисов да „зареже” кораба на ГЕРБ?
Не е логично ГЕРБ да издигне Цветанов за кандидат-президент, пък и ще се види , че той не може да спечели президентски избори. Колкото до Борисов – има резон в хипотезите, че може да се опита да избяга от премиерските отговорности чрез президентски мандат, но засега този човек се стреми да бъде диктатор и да обсеби цялата реална власт в страната. В този смисъл евентуалното му кандидатиране за президентския пост би било опит да се спаси каквото може при евентуален пълен политически провал.

- Появиха се мнения, че движението на Първанов е огледално на ГЕРБ. Споделяте ли тези мнения и по какво се различават премиер и президент?
- ГЕРБ и АБВ си приличат по това, че фактическите им лидери ги създават с цел лична политическа изгода. Нито ГЕРБ, нито АБВ са рожба на някакви масови политически настроения в нашата страна. Обратно – това са проекти, които се нагаждат към масовите политически настроения. Различават се лидерите им, и то много. Борисов е изключително талантлив манипулатор, силата на Първанов е в движенията зад политическата сцена.

- Къде е ролята на Ахмед Доган в политическия живот? Беше казал, че ще остави рожбата си ДПС, но това така и не се случва. Да очакваме ли скорошното му излизане от политиката или поредната бомба, която готви?
- Доган е лидер на партия, която никой в България не бива да подценява. Тази партия превъзхожда останалите български партии по силата и устойчивостта на влиянието си върху своите избиратели и по способността си да прави стратегически политически подбор. Разбира се, паралелно с това тя е партия, разчитаща на етнически мотивиран вот, а отношението й към собствения електорат може да бъде описано с термините на клиентелизма, идващи още от римско време. Не вярвам Доган да излезе от политиката. Ако се оттегли като лидер на ДПС (което допускам, че може да направи), той ще продължи да има силно влияние върху тази партия, а следователно – и върху българския политически живот.

- Цвятко Цветков, цитирайки германския разузнавач Маркус Волф, каза, че социализмът ще се върне след 10 години. Вашият коментар?

- Нямаме засега исторически пример на цялостна реставрация на тоталитарен режим – бил той фашистки или комунистически. Все пак, за да се случи това е нужно не само да се завърнат политическото насилие, деспотизма и държавния диктат върху икономиката, а и идеологическата спойка, утопията за светлото бъдеще от фашизоиден или комунистически тип. Затова си мисля, че чак дотам няма да я докараме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 21233 |24.11.2010 А. Томов: Показността и анархията убиха борците на прехода . 109| 77250 |19.10.2010 К. Томов: Извънземни кацат на Земята през 2012 г. . 28| 7252 |29.09.2010 Д. Томов: Лъжат, не сме инвитро на Първанов . 9| 11596 |07.02.2010 Ал. Томов: ДАНС участваше в съсипването на "Кремиковци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads