Реклама / Ads
6| 9159 |26.01.2017 ИНТЕРВЮ

Вяра Емилова: Със запазване на българския род и решаване проблема с бедността БСП тръгва към промяната

.
Вяра Емилова
Запазване на българския род, решаване на проблема с бедността и налагане на справедливост, това са трите важни идеи в Националния план за развитие на България на БСП. Работата на служебното правителство ще се отрази на рейтинга на президента. Това казва психологът от Силистра Вяра Емилова, един от новите членове на ИБ на БСП.
 
- Чува ли се гласът на младите хора в БСП?

- Да. И не само се чува гласът на младите хора, а вече се наблюдава тенденция на младите хора да се дава път – и за кариерно и за организационно-политическо израстване. Последните членове на ИБ на БСП са все хора в активна, младежка възраст. Предложението в проекта за нов Устав на партията кандидатите за депутати да не са били повече от 12 години народни представители по същество е  подадена ръка към по-младите хора. Председателят на БСП Корнелия Нинова даде заявка към младите още след избирането и на първото заседание на конгреса. На проведения референдум, гласувалите българи ясно показаха желанието за смяна на политическите елити. Хората искат промяна. Промяната минава през обновяване. И БСП чува хората и с последните си действия показва действителната промяна. Само един пример – на провеждащите се в момента конференции социалистите издигат за кандидати за народни представители не само млади, но и нови хора.

- Според Вас кои са трите най-важни идеи заложени в Националния план на партията за развитие на България? Има ли неща, които се предлагат за първи път?

- Запазване на българския род, решаване на проблема с бедността и налагане на справедливост. Сега конкретно по трите цели. По първата - запазване на българския род – БСП предвижда мерки за стимулиране на раждаемостта и помощ за младите семейства. Например: приспадане лихвите по кредиите за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства; увеличаване месечното парично обещететие за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата – сега 460лв. Освен това работещите родители ще могат да  спестяват по 50 лева от данъците за всяко дете. Това са все реални, икономически стимули, а не приказки и добри пожелания.

Втората ни цел -  решаването на проблема с бедността – тук предлагаме много икономически мерки, като: създаване на фонд „Индустрия". Тук става въпрос за фонд с държавни средства - 500 млн. лв., които държавата да инвестира в райони с висока безработица за откриване единствено и само на производствени предприятия. Тези средства ще помогнат предприемчивите българи, които открият малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъдат освободени от данък за следващите 2 години; създаване на фонд “Иновации“ за фокусирана подкрепа на млади български инженери, икономисти и IT специалисти; трябва да се реши проблема с кризата на кадри, която в голяма степен идва от факта, че в момента студентите завършват специалности, които ннямат пряко приложение в  българския бизнес. Затова заедно с бизнеса трябва да се решат кои са нужните специалности в университетите и същите да бъдат безплатни за студентите.

Относно третата ни цел – справедливостта, ще кажа само едно – трябва да се гарантира върховенство на закона. Трябва да има еднакви правила и еднакви наказания за нарушилите ги. В обществото има дълбоко убеждение, че има недосегаеми от закона хора по върховете на държавата. Това са само част от мерките. Тази седмица тече обсъждане по сектори за политиките, които предлагаме в Националния план за развитие на България. Интересът е доста голям, а предложенията и мненията са много, което ни радва. До тук с това.

- Какви са вашите очаквания за предстоящия през февруари конгрес на БСП? На какво ще се акцентира?

- На промяната. Без промяна няма път. И тази промяна трябва да започне от нас, ако искаме да убедим хората, че можем да променим държавата трябва да покажем, че ние можем да се променим. Очаквам да приемем конкретни политики за предстоящите избори. Трябва да решим каква България искаме. Да сме готови да дадем онзи тласък, който да даде и вяра и убеждение на хората да останат да работят и създават бъдеще в България.
 
- Ще зависи ли от избора на служебно правителство рейтинга на президента Румен Радев?

- Всяко действие и решение на един политик има реакция към неговия рейтинг. И сигурно работата на служебното правителство ще даде отражение и на рейтинга на президента. С избора на премиера и министрите от служебния кабинет той потвърди тезата ни, че БСП не се намесва в решенията му. А това беше основната атака срещу него. По-важното обаче е в каква степен служебното правителство ще задоволи очакванията на хората. Българите вече не дават време. Те искат да живеят по-добре не утре, а днес.  Мандатът на този кабинет е твърде малък и от него се очаква  да подготви нормалното провеждане на следващите парламентарни избори.

- Залог ли е успехът в работата на служебното правителство за успеха и на БСП на изборите?

- Залогът е честното провеждане на изборите. Залог е то да направи така, че да няма фалшификации и манипулации на вота. Залог е да се даде пример на българите, че може вотът да е честен и европейски. А, това става по правила. Иначе БСП гради своя успех със своите действия. Със своите политики и с тяхното правене. БСП не иска да създава впечатление за политиканстване, а за реални действия, действия, които да направят живота на хората по-добър. Освен това, ние от БСП си даваме сметка за големите очаквания на хората. Защото не само у нас, но и в цяла Европа десницата се изпразни от съдържание с техните икономически мерки. Те доведоха до бедност. И упреците им, че лявото не е в полза на държавата се изпариха. Защото хората помнят и знаят, кога са живели по-добре. Затова е голямата отговорност на БСП да оправдае тези очаквания на обществото. И аз знам, че че можем да го направим!

Въпросите зададе:  Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6978 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6536 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3169 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове . 11| 8225 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads