Реклама / Ads
9| 18524 |10.06.2021 ИНТЕРВЮ

Владо Береану пред Фрог: Кьовеши няма да скастря Гешев. Не очаквайте нещо бомбастично от посещението й

.
Владимир Береану
Лаура Кьовеши да скастри Иван Гешев? Това няма да се случи. Г-жа Кьовеши и изключително принципна. Проговори ли на служебна тема, тя става изключително спокойна и контролирана. Хич не я виждам да го скастря или нещо да му се кара. Естествено ще постави въпросите такива, каквито са. Но не очаквайте тя да ходи и да се разправя с Гешев. Това не й влиза в работата и не е такъв тип човек.
 

Така журналистът и анализатор Владимир Береану коментира пред Фрог нюз визитата на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши у нас.

 

Ето какви са очакванията му:

 

Посещението на шефката на Европрокуратурата Лаура Кьовеши у нас се случва съвсем скоро, след като институцията заработи. Какво очаквате от тази визита?

 

Тази визита ще разочарова изключително много хора поради простата причина, че г-жа Кьовеши винаги е съсредоточена върху работата си. Като представител на прокуратурата тя спазва изключително правилата в прокурорската дейност. За разлика от нашия главен прокурор, тя никога не нарушава принципа за невинност преди съдебна присъда, никога не дава примери и не използва език, който не съответства на един прокурор. Нейното посещение в България, особено само няколко дни след като прокуротурата проработи, е чисто работна среща. Очевидно България е една от страните, които представляват проблем и поради тази причина реално е и първата страна, която Кьовеши посещава. В краткия срок на нейното посещение тя ще проведе само работни срещи.







Според официалната информация целта на визитата, била да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации. Това ли е истинската причина за посещението й у нас?

 

 

Да, проблемът е, че няма достатъчно делегирани прокурори – от 10 само 4-ма са одобрени. Вероятно това ще обсъждат с Иван Гешев, с Висшия съдебен съвет и с прокурорската колегия. Въпросът е да се намерят достатъчно делегирани прокурори. Това явно е целта на посещението. Второ – причината за посещението в България е заради многото сигнали, подадени към прокуратурата от страната ни. В България има непропорционално много сигнали за корупция спрямо населението и значимостта й в ЕС. Естествено, влияние имат и американските санкции по закона „Магнитски“ спрямо наши олигарси. Не бива обаче тази значимост да се преувеличава, понеже г-жа Кьовеши винаги спазва законодателството, по което работи. Няма как Европейската прокуратура да се влияе от едно американско решение. Това, разбира се, е обезпокоително за евроинституцията, но в никакъв случай Кьовеши не трябва да приема априрори виновни лица и различни корупционни престъпления у нас. Но явно има достатъчно сигнали, за да бъдем първата страна, която тя посещава. Това е най-важното и най-обезпокоителното. Това показва, че с България ще има проблеми, а г-жа Кьовеши ще има доста работа с нас. Едва ли на това посещение ще има някакви други изказвания. Г-жа Кьовеши действа много внимателно с медии. Повтарям – никога не прилага езика, типичен за нашия главен прокурор, който непрекъснато използва рекламни трикове за себе си и език, който е неприсъщ за един прокурор. Лаура Кьовеши е точно обратното - отказва да се похвали преди да има окончателна присъда. Това вероятно ще го видим и по време на тази визита. Така че за тези хора, които очакват да се случи нещо страшно интересно, нещо много любопитно – мисля, че г-жа Кьовеши ще ги разочарова. Тя идва по работа и говори само по работа.

 

Тоест Кьовеши не си е опаковала в багажа за България вълшебната пръчка, с която идва да ни реши проблемите?

 

О, не, не, не! Изобщо никой да не очаква, че тук тя ще говори за случаи, за хора, за Пеевски... Няма значение дали подобни имена са вече в нейното пространство. Никога няма да накарате Кьовеши да каже нещо за някой, който не е осъден от съд на последна инстанция.

 

За утре все пак е насрочена пресконференция. Вие ще участвате ли в нея?

 

Ще направя всичко възможно да участвам, вероятно ще участвам. Но пресконференцията явно ще се съсредоточи върху началото на работата на Европейската прокуратура. И още веднъж предсказвам, въпреки че утре ще видим, че нищо бомбастично няма да се случи.







Вие какво бихте попитали шефа на Европейската прокуратура утре?

 

Един от основните въпроси е дали прокуратурата вече е готова да работи, тоест дали има достатъчно хора, които да се занимаватс  делата, дали има достатъчно делегирани прокурори. И другото – дали е финансово обезпечена, защото г-жа Кьовеши още в началото говореше, че може да има финансови проблеми - да няма достатъчно пари, за да работи по всички случаи. Вероятно това е основният въпрос засега, понеже тя е в началото на своята работа. Другият интересен въпрос е дали наистина от България има най-много сигнали за корупция в сравнение с други страни. На кое място сме ние по брой сигнали, които е получила прокуратурата? Друго тя няма да отговори. Няма да разкаже нещо фантастично. В никакъв случай няма да отговори на въпрос по какви случаи работи в момента.

 

В София ври и кипи заради Гешев, а той от няколко дни предприема „странни“ бягства. Как си обяснявате това?

 

В момента е леко стъписан поради простия факт, че той някакси беше забравен от хората. За да избегне основни проблеми и това дали върши нещо по очевидни корупционни дела или не върши нищо (в повечето случаи не върши нищо), той се беше насочил към битовата престъпност. Спомняте си колко време Гешев непрекъснато се среща с най-различни хорица, които или са били пребити, или са обрани, и то винаги в очевидни случаи. Тоест няма никаква нужда за намесата на главния прокурор. Когато основният бандит на селото извършва един обир и полицията го знае поименно, арестува го веднага заедно с парите, какво прави главният прокурор там? Иван Гешев вършеше това – обикаляше села и паланки. В момента прави същото с надеждата, че всичко друго ще се забрави, а той решава проблемите на дребната престъпност. Очевидно се стреми да излезе пак от обектива на вниманието с надеждата, е всички ще изгубят интерес към него.




Много хора очакват на четири очи Кьовеши да скастри Гешев. Няма как да разберем дали това наистина ще се случи, но според вас?

 

То няма да се случи. Г-жа Кьовеши и изключително принципна. Проговори ли на служебна тема, тя става много спокойна и контролирана. Хич не я виждам да го скастря или нещо да му се кара. Естествено, ще постави въпросите такива, каквито са, но не очаквайте тя да ходи и да се разправя с Гешев. Това не й влиза в работата и не е такъв тип човек.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13830 |09.06.2021 Стефан Гамизов пред Фрог: Илко Желязков управляваше енергетиката и Държавния резерв . 4| 9939 |08.06.2021 Адв. Величков пред Фрог: Хидрата е във ВСС. Там трябва да е протестът . 12| 9914 |07.06.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов . 5| 11977 |04.06.2021 Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads