Реклама / Ads
4| 9580 |17.11.2017 ИНТЕРВЮ

Владо Береану: С проектозакона за КТБ се цели доограбване на банката

.
Владо Береану
Проектозаконът за КТБ откровено казва следното – каквото не успяхме да откраднем навремето, искаме да го направим сега. Той цели икономически интереси, заяви в интервю за Фрог нюз журналистът Владо Береану.
 

 -  Г-н Береану,  хем Румъния е по-добре от нас, хем докладът на ЕК за нея е по-лош. Защо се получава така?

 

-  Докладът на ЕК за България е най-краткият и празен доклад, изготвен досега. Той е изпълнен с най-общи формулировки, изразяващи една ясна позиция – ЕК е вдигнала ръце от България.  Жан-Клод Юнкер обеща добър доклад заради европредседателството ни и съответно тези, които го пишат, са се постарали да направят това. Докладът не съдържа нищо конкретно – съдържа голямо количество общи приказка, които описват една ясна ситуация – проблемите са огромни, нещо се върши, но то е некоординирано.

 

Няколко са конкретните неща – отбелязва се, че изборът на председател на ВАС е непрозрачен, липса на експертност на инспектората към ВСС. Препоръчва се хората там да имат професионална подготовка, което е мила забележка. Поправките към НК са направени набързо без широка дискусия и без да има каквато и да е яснота какви ще са последствията от тях. Обърнато е внимание на прехвърлянето на делата за корупция и организираната престъпност към Спецсъда без тази институция да има подготовка за това. Комисията казва ясно: „Вие всичко това го прехвърлихте там, но там нито има подготвени кадри, нито са достатъчни те и има опасност всички тези дела, да престанат да вървят.

 

Румънският доклад е 3 пъти по-голям и е изключително конкретен. В него се отбелязва основният напредък на Румъния в реформирането на съдебната им система.

 

Особено в частта, в която се говори за борбата с корупцията, има изключително ясни забележки. ЕК предупреждава както правителството, така и парламента в Румъния да не продължават да спират борбата с корупцията и да се връщат назад. Отбелязва се, че много политици, много членове на парламента, на правителството непрекъснато критикуват и поставят под съмнение съдиите, магистратите и прокурорите.

Опитите да се декриминализира под 25 000 евро кражба, да се прокара закон, чрез който главният прокурор и антикорупционният прокурор да бъдат назначавани от министъра на правосъдието са остро критикувани. Срещу това се надигнаха техният ВСС и гражданите. Хвали се техният ВСС, че отстоява независимостта на правосъдната система.

 

От доклада става ясно, че настоящото правителство иска да върне Румъния назад. Визира се Ливиу Драгня, който е председател на социалдемократическата партия и е задколисният премиер и председател на долната камера на парламента. Той е Бойко Борисов и Главчев едновременно, когото прокуратурата антикорупция го обвинява в кражба в размер 21 млн. евро и  33 млн. леи.

 

-  Кому е нужно да се променя законът за приватизацията?

 

-  Самата приватизация е изключително престъпна дейност. Проблемът е, че се предлага от ГЕРБ, които не са участвали в тази приватизация поради простата причина, че не са съществували. Предлагат да се гонят хора, които не са от тяхната партия. Не сме крали тогава, защото дойдохме по-късно и крадем сега. Има основно юридическо противоречие – не можеш да правиш закони със задна дата. Иначе всички бих искал да ги видя в затвора, но трябва да спазваме някаква юридическа мисъл. Има и втора много важна норма - ако си извършил нещо по стария закон, ти имаш право да избираш по кой закон да те съдят.

 

-  Проектозаконът за КТБ също е със задна дата.

 

-  Този закон откровено казва следното – каквото не успяхме да откраднем навремето, искаме да го направим сега. Той цели икономически интереси. Цялата история с КТБ така е забулена, че никога няма да бъде разплетена, а опитите да доокрадем каквото е останало, са безумна наглост.

 

-  Бойко Борисов публично обяви, че в парламента има хора, които се занимават с наркотрафик и продават гласове на затворници. Защо според вас, съответните органи още не са го питали кого визира?

 

-  Това е върхът на безотговорността. Един премиер не може да си позволи да прави подобни обобщения. Чудя се как цялата преса не е скочила да пита кои са тези хора. Как Цацаров не го е извикал директно и да го накара да каже всичко. Цялото ни политическо говорене по почина на Бойко Борисов върви в някакъв махленски скандал, където думите нямат никакво значение. Не мога да си представя как във Великобритания Тереза Мей ще каже такова нещо. Кралицата първа ще я изгони и ще започнат следствия.

 

-  Ще успее ли вотът на недоверие на БСП?

 

- Вотът на недоверие на БСП трябва да бъдат изказванията на премиера, а не левицата да казва: Сега ще обсъждаме с ДПС по кои теми да бъде той.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6698 |22.04.2024 Доц. Петър Чолаков за ФрогНюз: Главчев може и да си прави сметка да управлява по-дълго . 2| 7627 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България . 14| 7409 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6954 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads