Понеделник, 23 Октомври 2017, 18:17
Frognews
0| 2943 |17.03.2017

Димитър Данчев: Политиката в областта на иновациите в България е на грешен път

.
Димитър Данчев
“Иновациите играят все по-голяма роля в нашата икономика. Те са съществени за създаване на по-добри работни места, за изграждане на по-екологично общество и за подобряване на качеството на живот на българите, но така също и за поддържане на конкурентоспособността на нашата икономика”, счита Димитър Данчев - трети в листата на „БСП за България“ в 24-ти МИР.
Той е предприемач от 8 години и познава проблемите на българския бизнес от първо лице.

Според него политиката в областта на иновациите в България е на грешен път. Резултатите от тази политика са очевидни - изтичане на мозъци зад граница и последващата от това липса на специалисти с необходимата квалификация, особено на работници за високотехнологични производства. Над 60% от свободните и регистрирани безработни нямат подходяща образователна професионална подготовка.

“Затова трябва ясно да кажем, че е необходима промяна. Необходима е политика, която да върне страната ни като фактор на европейската и световната научна сцена, да спомогне за преодоляването на пречките пред иновациите, да промени коренно начина, по който публичният и частният сектор работят съвместно. Необходимо е стратегическо прогнозиране и планиране на държавно равнище”, убеден е Данчев.

Една от най-дискутираните икономически мерки в платформата на БСП за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март е именно увеличаването със 150 млн. лв. на капитала на фонд "Иновации", с акцент подкрепа за идеите на млади български инженери и специалисти.

“Държавата следва да осигури необходимата подкрепа, така че всяко малко или средно предприятие, независимо от своя бранш, независимо от своя стадий на развитие, независимо от това дали е стартиращо или наложило се предприятие, дали е от ИТ сектора или от сектор "Машиностроене", дали е във фаза на разработване на своята идея, или търси развитие за излизане на пазара, да получи помощта, от която се нуждае”, категоричен е Димитър Данчев и допълва: “За много малки и средни предприятия насърчителните мерки представляват важна подкрепа по пътя към иновацията. Ясно е, че едно малко или средно предприятие с добра идея, но без капитал, няма шанс да реализира само тази идея, защото без пари идеята остава само идея.”

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Жельо Бойчев: Промяната е неизбежна. Гласувайте с бюлетина номер 10 1| 2747 |24.03.2017 . Корнелия Нинова: Ние сме гарант за суверенната ни, свободна, равноправна на другите европейски народи България 1| 2688 |24.03.2017 . Цветан Цветанов и Антонио Лопес присъстваха на работна среща за създаването на икономическа зона между Пловдив, Хасково и Бургас 1| 2629 |24.03.2017 . Петър Кънев: Осигурени са 600 000 лв. за здравния факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ 0| 2777 |24.03.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах