Реклама / Ads
0| 2873 |22.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Христо Проданов: По-добър резултат за БСП на 14-ти ноември означава по-голям шанс за разумните решения за България

.
Христо Проданов
Водещото наше предложение е България да стане правова държава
 

„Пожелаваме си на 14-ти ноември един добър резултат за БСП, за да има по-голям шанс разумните решения за България и реалната промяна да започнат да се случват най-накрая, защото всички български граждани очакват това от всички нас.“ Това заяви водачът на листата от кандидати за народни представители на „БСП за България“ в 23 МИР – София Христо Проданов на официалното откриване на предизборната кампания на левицата.


Той представи част от посланията и вижданията на левицата във връзка с подобряване на бизнес климата в България, за решаване на проблема с кадрите, както и някои от идеите на БСП за управление и решаване на проблемите в туризма.
Социалистът започна с темата за подобряване на бизнес средата в България като заяви: „Защо, след като в България данъците са най-ниски в целия ЕС, цената на труда е най-ниска в целия ЕС, България е на последно място по инвестиции, както вътрешни, така и чуждестранни? Това е така, единствено защото не сме правова държава. Водещото наше предложение е България да стана правова държава, за да може бизнес средата да се подобри“, обясни той.
Христо Проданов посочи някои от конкретните мерки на левицата за подобряване на бизнес климата:
- Насърчаване на дигитализацията на процесите в предприятията;
- Създаване на възможност за внедряване на цифрови технологии;
- Повишаване на дигиталните умения на работниците и служителите чрез създаване на инструменти за финансиране от фондовете на Европейския съюз и Националния план за възстановяване и устойчивост;
- Регламентиране на дистанционната работа в станалия много модерен “хоум офис“ и създаване на дигитални трудови книжки;
- Облекчаване на процедурите за свързаност на предприятията към мрежовите структури ВиК, ел енергия и др.;
- Премахване на възможността за възлагане на “ин хаус“ обществени поръчки на предприятия, които не разполагат с необходимия човешки, технически и финансов капацитет да извършат минимум 90% от възложената им дейност;
- Функционална стартъп виза, лесен достъп на предприемачи от трети държави, които доказват, че ще развият бизнес с висока добавена стойност.
Христо Проданов изложи и част от стъпките за преодоляване на липсата на квалифицирана работна ръка. Той припомни поредицата от срещи, които БСП проведе с браншови организации, работодателски организации и синдикати: „Абсолютно всички обърнаха внимание на проблема с липсата на кадри в България, който все повече се задълбочава. Затова ние предлагаме:
- Приемане на мерки чрез промени в Закона за висшето образование и Закона за професионалното обучение, гарантиращи по-тясно свързване с нуждите на икономиката и публичния сектор;
- Разработване на национална програма за заселване в България на граждани от трети страни с български произход;
- Облекчаване на нормативната уредба с цел улесняване на достъпа до България и българския пазар на труда на чуждестранни работници-специалисти с български произход;
- Осигуряване на възможност чуждестранни граждани, добили висшето си образование в България, да получат достъп до пазара на труда у нас.
Във връзка с това какво предвижда БСП в сферата на туризма Христо Проданов заяви, че първото и най-важно нещо е обединението на бранша. „Ситуацията в туризма е като политическата ситуация България – голямо разделение и невъзможност за постигане на съгласие по много въпроси“.
Актуализирането на законодателството в областта на туризма, създаването на публичен регистър, включващ всички туристически обекти, които са публична държавна собственост и изработването на стратегия за развитие на планинския туризъм в България във всичките му форми са останалите предложения на БСП в сферата, които социалистът посочи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2939 |22.10.2021 Доц. Георги Йорданов, БСП: Визията на министър Кацаров се изчерпа и ни трябва нова идея, нов вятър в платната . 1| 3634 |21.10.2021 Мая Манолова: 110 лв. на мегаватчас от държавата няма да подкрепят изцяло бизнеса за тока . 0| 7314 |21.10.2021 Динко Раднев: Заставам твърдо зад ”Продължаваме промяната”, Константин Бачийски, Кирил Петков и Асен Василев . 1| 3192 |21.10.2021 Проф. Гечев от АЕЦ ”Белене”: Завършването на централата е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads