Реклама / Ads
0| 4508 |10.10.2021 НОВИНИ

Ниска избирателна активност на частичните местни избори у нас

.
Ниска избирателна активност на частичните местни избари у нас. Денят не мина без сигнали за купен вот. Вижте обобщението от деня:
 

Ниска избирателна активност отчитат от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Димово на провеждащия се днес втори тур от частичните избори за кмет в най-голямото село на общината, село Арчар. Балотажът е между Веселина Данаилова, издигната от Местна коалиция "Новото време", и Георги Стоянов - кандидат на Движение "България на гражданите".

 

Изборният ден започна нормално, без сигнали за нередности и нарушения, каза за Радио Видин председателят на ОИК Димово Момчил Станков:

"Всичко е спокойно към момента, няма жалби". В 17:30 часа малко над 43 % от населението е гласувало.  Общо 2132 са гласоподавателите. 

 

 

Ниска е избирателната активност на втория тур на частичните избори за кмет в Община Калояново, които се провежда днес. 

Имащите право на глас са около 10 хиляди , а вота си до 17:30 часа са упражнили 3050 гласоподаватели.

Изборният ден  приключва в 20 часа. 

В балотажа участват Виктория Михайлова от ГЕРБ-СДС и Пламен Николов от НФСБ.
На първия тур Виктория Михайлова получи 1611 гласа, а Пламен Николов - 742 гласа. 


Както и на първия тур разкритите секции са 20 . В 13  от тях избирателите са  над 300, затова там ще има смесен вот - с машини и хартиени бюлетини. Те са разположени в селата Калояново, Ръжево Конаре, Житница, Дълго поле, Песнопой, Бегово и Дуванлии. В 7 секции ще се гласува само на хартия.

 

До частичните избори  се стигна, след като ОИК прекрати правомощията на избрания кмет Георги Георгиев, който беше заловен да шофира след употреба на наркотици. 

 

 

Спокойно преминава изборният ден на втория тур на вота за кмет в плевенското село Аспарухово, където над 500 гласоподаватели избират между кандидата на АБВ Милен Милев и независимия Ирин Игнатов. Няма постъпили жалби и сигнали за нарушения в Общинската избирателна комисия в град Левски, съобщава  БНР.

 

Надя Георгиева, председател на Общинската избирателна комисия-град Левски, обясни:

"Изборният ден в село Аспарухово протича нормално. Към момента са гласували над 45% от имащите право. Сравнено с първия тур е почти същото. Очакваме може би още около 10% да се вдигне избирателната активност до края на изборния ден. Нямаме подадени жалби и сигнали в ОИК за нарушения, за купуване на гласове. Към момента спокойно протича изборният ден. Машинното гласуване не създава притеснение у хората. Те за пореден път гласуват с машина и се справят добре, така че смятам, че това не е основание да не упражнят правото си на вот".

 

В Стражица се провежда втори тур на извънредните избори за кмет на общината, активността на избирателите е ниска, а в големите села и в ромските квартали има напрежение и съмнения за контролиран вот.

На балотажа се явяват двама кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Избирателната активност е ниска, има притеснения от машините, коментира Светослава Маринова, председател на първа секционна избирателна секция в Стражица:

„Хората може би са разочаровани. По-възрастните малко се притесняват, но се справят добре като цяло“.

В Общинската избирателна комисия няма постъпили сигнали за сериозни нарушения в изборния ден. Няма образувани досъдебни производства и задържани за изборна търговия, но хората в най-голямото село - Камен, и в ромския квартал "Холивуд" в Стражица открито говорят за контролиран вот:

„30 и 50 лева давали, което са нищо“;

„По 40 раздават, ама на десетина-дванайсет човека. Повече не“;

„50 лева май че раздават. Ще гласуваме за когото трябва“;

„За нито стотинка няма да си продам гласа“;

„Лично от мене никой нищо не е вземал, обаче, до колкото съм чул, са вземали лични карти“;

„На изборите навсякъде има търговия“, споделиха гласоподаватели.

В една от двете секции в село Камен имаше проблем с устройството за гласуване, но техникът е сменил захранващия кабел и до спиране на машинния вот не се стигна.

В деня на балотажа секционните комисии започнаха работа с масови смени на съставите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 32028 |28.09.2021 Бизнесмен: При 7-8 пъти по-ниска производителност от италианската българинът получава повече . 4| 3216 |21.09.2021 Бизнесменът Красимир Дачев: Ниската цена на тока пази социалия мир засега . 23| 3111 |21.09.2021 Алерголог: Абсурдно е да се твърди, че ваксините съдържат отрови и радиактивност . 16| 3145 |16.09.2021 Мария Шаркова: Популизмът е причина за ниската ваксинация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads