Реклама / Ads
11| 6976 |20.10.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Предизборни дебати, предизвикващи рефлекторно изпразване на стомашното съдържание

.
Телевизиите рекламират шумно и с нескрита гордост: Предизборен дебат на кандидат-президенти; какво ще направят партиите за укротяване цените на ток, енергоизточници и пр.; антиковид мерките – как да се справим и т.н. Кандидатите за дебати като армията на Чингиз хан - безкрайна орда. Наистина ли ви се струва нормално някакви напудрени кариеристи и случайници да ви ухажват с клишета като на ведомствен банкет след петото питие? Защото нивото е такова.
 

И ако това може да се преглътне с кафето, чая или бирата, то сервилниченето пред представителите на ГЕРБ е непонятно и нерядко усещате гадене в стомаха. Нарича се рефлекторно изпразване на стомашното съдържание. Все по-често политическите дебати водят по-често до такова гадно чувство, отколкото турболенцията в самолет.  Очаквате спорове, защита на гледни точки, а получавате сервилничене между гости и водещи или гости и гости. А на представителите на управлявалите доскоро от ГЕРБ никой не задава важните въпроси. Сякаш Стокхолмски синдром се е настанил в студиата.



От сутринта подредени като ламбени шишета пред нас изникват лекари от няколко политически сили. Най-активен е бившият здравен министър Костадин Ангелов. Това били направили, щаб имали, който бил на екран всеки ден, ваксинирали, лекували – всичко било супер. Представителите на „Продължаваме промяната“, БСП и ДПС опитват да се включат със свои виждания. Хора, какво го жалите, питайте го, защо през цялото управление на Борисов България по последна по качество на медицинското обслужване, с най-висока заболеваемост, смъртност и най-кратка средна продължителност на живота? Питайте го кой е издал лицензи, за да имаме най-много болници на глава от населението в Европа - над 370, най-много болнични легла - над 54 000, а да не достигат десетки хиляди лекари, медсестри и санитари? Да кажат от ГЕРБ за золумите и престъпленията в правителствена болница, закриляна от властта, която и е опрощавала многомилионни разхищения и загуби. Да отговарят и за трудния достъп на хората от малки селища до медицинска помощ. Питайте ги за корупцията и участието на хора от Борисовото котила в т.нар. „бяла“ мафия.

 

Какъв е този непонятен политически хуманизъм?

 

По темата за растящите цени и инфлация от ГЕРБ ни проглушиха какви страхотни работи направили, как щяла цената на тока да е друга, ако те са на власт и прочие тъпотии. Единствено в дебат между млади партийни кандидати Гилияна от „Продължаваме промяната“ и дъщеря на служебния министър Виолета Комитова и Теодора от БСП, дъщеря на Румен Овчаров не спестяваха на Николай Алгафари, представляващ ГЕРБ и син на Николай Алгафари неприятните истини за Борисовото управление. Теодора Овчарова няколко пъти с ирония и факти постави Алгафари-младши, който рекламираше ГЕРБ в стил комунистическа пропаганда от 50-те години, на място. Само един лъч не е достатъчен.



Питайте ги, бе, хора, питайте ги за важните неща – не ги жалете. Те ограбиха държавата – питайте ги за изчезналите милиарди. Като отговорят, че нямало доказателства, ги питайте веднага за главния прокурор Иван Гешев, който спира разследванията срещу бившите управляващи. Те дължат не само отговори, трябва да носят и отговорност. Иначе се създава впечатление, че има задкулисни договорки и никой не притеснява представителите на Борисов с неудобни въпроси. Така предизборна кампания не се води, така политически битки и войни не се печелят. Освен ако зад гърба ни не е сключен някакъв мръсничък сговор за разиграване на семпло театро пред публиката за притъпяване на съзнанието и рефлексите.


Телевизиите са ясни: там договорките са отдавна, Борисов и кръгът му имат контрол върху най-големите. Няма "Господари на ефира", нито сатира с публицистика. Беззъба халтура "Ние питаме, каквото сте поръчали, вие отговаряте каквото ви отърва. Сервилност до повръщане.


Така върви кампанията. Ход надслова на ГЕРБ: Няма да правим правителство, но ще управляваме чрез калинките във всички овладени институции и структури. И като че ли останалите са съгласни. Затова Бойко Борисов обикаля страната и ръси лъжа след лъжа, спокоен за своето безоблачно бъдеще.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8427 |16.10.2021 Цветозар Томов: Решението в Стара Загора за ”Демократична България” - сериозна грешка, абсурд . 7| 10736 |16.10.2021 Бойко Рашков: Рекордьори в купуването на гласове са ГЕРБ и ДПС . 21| 15793 |14.10.2021 Рашков потвърди новината на Фрог: Спецпрокуратурата спира разработките на ГДБОП . 6| 7924 |08.10.2021 Проф. Росен Стоянов: Идеалният президент би бил събирателният образ на Радев, Герджиков и Панов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads