Реклама / Ads
17| 3400 |27.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Боян Йорданов: Конкуренцията в 25 МИР е сериозна, но ще играем за победа

.
Боян Йорданов, водач на листата на ПП „Републиканци за България“ в 25 МИР-София, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Срещата в предизборното ни студио е с Боян Йорданов: волейболист, бивш национал по волейбол, трети в света на Световното първенство в Япония през 2006 г., няколко пъти най-добър състезател на Гърция, два пъти шампион на южната ни съседка с „Олимпиакос“, член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“ и водач на листата в 25 МИР - София. Г-н Йорданов, какво важно пропускаме от визитката ви?
 

Не мисля, че пропускате нещо важно. Важното е какви хора сме всъщност, а не само нашите успехи.
Повече от 23 години сте на полето на волейбола, но сега се обръщате към полето на политиката. Какво искате да промените там?
Определено завивам в друга посока, но тя пак е свързана със спорта. Много би ми се искало да се променят някои неща и спортистите да се чувстват добре в България.
Как оценявате спортната база не само за спортистите, но като цяло и за децата?
Направиха се доста големи зали с капацитет над 5000 зрители в спортната ни инфраструктура. Но ми се струва, че липсват много площадки, където децата да тренират, да играят безплатно. Мисля, че има какво да се иска.


Смятате ли, че това е проблем за обществото предвид и статистиката, че все повече деца страдат от затлъстяване, например?
Абсолютно. Това е проблем на обществото, проблем на икономиката ни след това. За съжаление, доколкото аз съм запознат, се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на хората с наднормено тегло и почти половината българи са с наднормено тегло – 49%. Това е нещо, заради което ще страда цялата ни страна.
Знаете ли как протичат часовете по физическо възпитание в условията на онлайн образование?
Запознат съм. На много места не протичат. Ние заради това сме включили този въпрос в нашата програма. Силно вярваме, че тези часове трябва да се удвоят и да се отделят в един общ блок – преди и след останалите часове, когато се нормализират нещата. Да се съобразят как ще е по-добре дали преди, дали след останалите часове.
Не само спортът, но почти всички сфери у нас са недофинансирани. Имате ли идеи откъде в спорта могат да дойдат пари?


Нашата идея е да се направи Закон за спонсорството и меценатството. Смятаме, че така физическите лица и търговските дружества, които искат да подпомогнат спорта, ще са облекчени, следователно ще имаме доста по-голямо развитие като елитен спорт.
Ще има ли желаещи да бъдат спонсори и меценати на спортни изяви?
Аз съм сигурен, че ще има. Има много запалени хора в различни видове спортове. Естествено, някои са по-котирани, по-икономически възвръщаеми спортове, но България е спортна нация и смятам, че ще има доста кандидати, ако се приеме един такъв закон.
Вие продължавате да бъдете активен спортист. Какво дава спортът на един човек?
Спортът дава възпитание, дава дисциплина. Аз съм минал по този път от малък и ако трябва да го измина отново, ще го направя с удоволствие. Естествено има и лишения. Но пък е много сладко, когато постигнеш целта си, и станеш професионален спортист, ако някой това иска. На мен спортът ми е дал всичко в живота.


Казахте, че една от целите ви е свързана с изработването на Закон за спонсорство и меценатство. Какво още?
Другата ни цел е изграждане на мрежа от спортни площадки за провеждане на занимания на открито в цялата страна. Искаме също така да се създаде съвсем нова катедра в Националната спортна академия за менажиране на спортните зали. Смятаме, че това ще помогне и на спортистите, които прекратяват професионално да се занимават със спорт.
След активната спортна кариера, спортистите имат немалко проблеми и са изправени също пред предизвикателства.


Абсолютно. Затова имаме и още една идея за медалистите от олимпиади, световни и европейски първенства да влизат без изпит в университет по избор в страната.
Вие сте известен с прякора „Поразяващата лява ръка“. Ще бъде ли поразяваща ръката ви в политиката?
Аз нямам цел за власт и да се правя на големия политик. Моята единствена цел е да помогна. За мен ще бъде морално удовлетворение, ако мога да направя нещо за българския спорт и след активната си кариера. Силно се надявам да имам тази възможност.


В спортната ви характеристиката пише, че имате отскок при атака 358 см, впечатляващо е. Самият вие сте висок почти 2 метра. Ще направите ли такъв отскок и в политиката?
Честно казано първо отскокът ми беше 362 см, не 358 см. Вече е спаднал, но винаги съм казвал, че най-важен е отборът, не самата индивидуалност. Аз ще направя каквото трябва, а и съм се захванал с това, както казах, от чисто морални подбуди. Така че хората ще преценят на кого да имат доверие и за кого да гласуват.
Защо избрахте Републиканци за България, с какво тази партия ви привлече или от тях получихте предложение?


Проведох няколко разговора с господин Цветанов и ми хареса това, което той ми каза, че иска да има диалогичност, че иска отборна работа и затова приех, макар че нямах никаква идея да се захващам с политика като цяло все още.
 Вие сте водач на листата в 25 МИР, знаете кои са вашите противници, нали? Почти всички лидери на партии. Как определяте конкуренцията?


Конкуренцията е доста сериозна, все пак това са изявени политици със страшно много опит. Както казахте, аз тепърва навлизам в тези дълбоки води на политиката. Но все пак ще е хубаво да премерим сили, ще играем за победа.
 Какво ви се иска да отправите като послание към избирателите?


На всички хора като цяло искам да им пожелая да са живи и здрави, най-вече в тези тежки времена, да се пазят колкото могат. И другата неделя да гласуват, независимо за кой, просто да са граждански активни, защото от нас зависи състоянието на страната ни, а тя е прекрасна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3292 |27.03.2021 Цветан Цветанов: Надявам се всеки да направи правилния избор, с #номер21 в бюлетината на 4 април . 1| 8849 |27.03.2021 „Лодката на Свободата“ тръгна от Видин . 0| 3188 |27.03.2021 След среща с ресторантьорите: БСП Варна внася в Общинския съвет предложение за намаляване със 70% таксата за тротоарно право и с 50% на такса смет за ресторантьорите . 0| 3148 |27.03.2021 Станислав Младенов: Има възможност чрез ББР средните предприятия да бъдат бързо подпомогнати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads