Реклама / Ads

4| 3089 |18.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Иван Гранитски: Ще работим за връщане на класиците в учебниците по литература

.
Източник: БСП-София
Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР.

В следващия парламент, заедно със Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти, ще работим за приемане на Закон за защита на българския език. Ще настояваме и за връщане в учебните програми на класиците, които бяха изхвърлени от учебниците по литература. Ще се борим и за увеличаване на часовете по български език и литература. Това каза член-кореспондент Иван Гранитски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР, по време на дискусия на тема "Литература и национална идентичност". В нея взеха участие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и Боян Ангелов, който е поет и председател на Съюза на българските писатели. Дискусията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов.

 

Иван Гранитски изтъкна, че през последните години се наблюдава тежка редукция на български писатели от учебниците по литература и история.

 

„Имаше редица опити за реформи, които бяха замаскирани зад уж благовидни предлози. Но вместо да се пристъпи към една умна редакция на идеологическите елементи в българското образование, под претекста за реформи беше направен опит да се ревизира фундамента на българската литература. Всички – учители, родители и ученици, са потърпевши от тези тежки кастрации на българската литература“, заяви Гранитски, който е основател и собственик на издателство „Захари Стоянов“.

 

„Трябва да има по един учебник, който да показва стойностната българска литература, която е оцеляла във времето“, смята Боян Ангелов. По думите му ако не се защити българския език и в частност родната литература, държавата ни е обречена на гибел.

 

„Свободата на печата е в основата на едно демократично общество. Именно поради тази причина толкова болезнено отеква натискът, който се оказва върху българските медии днес. Тази политическа и икономическа зависимост, която изпитват нашите медии, оказва много сериозно влияние върху поведението на журналистите“, заяви от своя страна Снежана Тодорова.

 

По думите й е много страшно, че нашите управляващи не виждат никаква вина за това. „Всички знаем мнението на премиера, че няма по-свободни медии от нашите“, каза Тодорова.

 

„Неслучайна е и критиката от ЕС, че ние сме на едно от последните места по свобода на словото“, допълни Гранитски.

 

„Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата. Това е не само скандално, но и абсурдно. Но има държавни субсидии към НПО-та, частни структури и други неясни организации, които извършват една подривна дейност към националната ни идентичност. Надявам се, че в следващия парламент ще има малко по-разумни хора, които да поставят въпроса за една разумна субсидия на творческите съюзи“, каза Гранитски. Според него трябва да има държавна стратегия и политика към тези съюзи и техните издания.

 

„Да се надяваме, че в следващия парламент ще влезе критична маса от такъв тип мислещи хора, които ще подменят досегашните порочни тенденции“, каза Иван Гранитски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2473 |14.03.2021 Димитър Михайлов: Да работим с грижа за хората, за да осигурим за всички достоен живот . 1| 2775 |13.03.2021 Иван Ченчев, БСП отговори на Борисов: Борисов сравнява живота на хората с цената на едно кафе . 8| 2950 |06.03.2021 Иван Анчев представи в Перник кандидатите за народни представители от Републиканци за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ