Реклама / Ads

0| 4898 |22.12.2019

Легенда за коледната елха

.
Витлеем
През светата нощ, когато във Витлеем се родил Спасителя, зашавали, зашумели и затрепкали дървета и полски цветя. Те искали да Го видят и да Го поздравят. Но само стройната палма, маслиновото дърво и скромната елха могли да постигнат това. Радостният трепет на техните клонки и листа ставал все по-шумлив и накрая се превърнал на думи.

– Да идем да се поклоним на Младенеца – рекла палмата на маслината и да му поднесем нашите дарове!

 

– Вземете ме и мене с вас! – примолила се елхата.

Палмата и маслината я погледнали надменно и й се присмели:

 

– Бре, я се погледни на какво приличаш. Листата ти са остри като игли, а смолата ти мирише и вони.

 

Елхата млъкнала попарена, но погледнала още веднъж към сияйната светлина, която окръжавала лежащия в яслите Младенец. Един ангел чул подигравателните думи на палмата и маслината.

 

Палмата се приближила до яслите и положила пред тях най-хубавия лист от своя връх.

 

– Ето ти ветрило, прекрасний Младенецо, с което да се разхлаждаш в горещините – казала тя.

 

Маслината пък изцедила от своето благоуханно масло, което запръскало блгоухание наоколо. Елхата се омърлушила и си казала, че палмата и маслината са имали право да й се подиграват. “Недостойна съм да стоя тук пред очите на Младенеца” – проплакала тя.

 

Тогава ангелът пристъпил към нея и казал:

 

– Мъчно ми е за тебе. Ела по-близо до яслите! Ти, елхице, в смирението си сама се унижаваш, но аз ще те възвися и украся по-хубаво от останалите дървета!

 

Погледнал той към звездичките, кимнал им и те една по една почнали да слизат от небето и да кацат по елховите клонки.

 

Младенеца в туй време отворил очички. Нито хубавият палмов лист, нито маслиненото благоухание успели да привлекат Неговото внимание. Той ласкаво се усмихвал и протягал ръчички към обсипаната със звездички елха. Добрата елха потреперала от извънмерна радост, но не се възгордяла, а осветявала с блясъка си палмата и маслината, които засрамено мълчали в тъмнината.

 

Ангелът проговорил втори път:

 

– Това ти е наградата за скромността, елхичке! От сега нататък ти ще красиш празника Рождество Христово с вечно зелената си дреха и с бляскавите, подобни на звезди украшения, с които човеците ще те кичат в Светата нощ. Тъй ще радваш децата, а на възрастните ще припомниш за детските им дни. Това ще ти е предназначението и наградата, скъпо коледно дърво.

 

Елин Пелин

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Традиции: Коледната картичка с пожелания 0| 5227 |22.12.2018 . Традиции: Кой измисли украсената за Коледа елха? 0| 5327 |21.12.2018 . Традиции: Коледната звезда е разкош 0| 3858 |20.12.2018 . Почина легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски 5| 7115 |21.08.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ