Реклама / Ads
0| 4267 |31.10.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Премиера: СОНЕТИ на Кирил Кадийски

.
Кирил Кадийски
На 2 ноември, сряда, в 19:00 ч. ви очакваме в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата за премиерата на СОНЕТИ от Кирил Кадийски! Изданието ще бъде представено от проф. Валери Стефанов.
 

„Алхимия или чисто злато“ - така поетът Георги Борисов е озаглавил словото си, посветено на „този умопомрачителен за любителите на тристишията и феноменален за съвременната ни поезия сборник със сонети“.


Ще чуем стихове в изпълнение на актьора Иван Бърнев, издателката Жаклин Вагенщайн и самия автор Кирил Кадийски.


Всеизвестни са пристрастията към формата на Кирил Кадийски, най-умелия стихотворец и версификатор в съвременната ни поезия, чието кредо е стихът на Верлен „Във всичко музика най-вече”. Не бива да се учудваме, че сонетната форма, която по общо мнение представлява образец на европейското поетическо писане, най-добре подхожда на неговата афористична, философска нагласа. В тази традиционно закостеняла форма той влага ново съдържание, „налива ново вино във вехти мехове“. Хвърля мостове към традицията във формално отношение, а в съдържателно в сонетите му пулсират тревогите на човека от 21 век, по-всесилен и по-сам от всякога.


Може да се каже без преувеличение, че през последните години Кадийски се утвърждава като един от майсторите на този жанр в нашата поезия. А колкото до съвремието, особено важно е признанието на един събрат по перо, Георги Миланов, автор също така на модерни сонети: „За мен най-големият майстор на сонети в българската поезия е Кирил Кадийски”. След две книги, озаглавени „Сонети“ (1999, 2012), в които е събрал сътвореното през годините, сега той ни поднася тази трета, най-голяма по обем, пълна сбирка на своето сонетно творчество. Отделните стихотворения тук зазвучават в синергия и образуват органична цялост, която добива размаха на впечатляващо поетическо дело. Логично в тази книга се появява и сонетен венец - връх, към който не всеки автор на сонети е дръзвал да се изкачва. И не само в българската поезия.


Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/787105915728826

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4086 |26.10.2022 СОНЕТИ на Кирил Кадийски . 0| 22503 |03.03.2022 Поетът Кирил Кадийски: Нямам думи вече! . 0| 6901 |27.02.2022 Кирил Кадийски преведе специално за Фрог стихотворението „Обичай Украйна” . 0| 4613 |13.01.2022 Кирил Кадийски за Фрог: На днешните български патриоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads