Реклама / Ads
0| 6173 |21.12.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан

.
Църквата почита днес света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан. Името е от латински произход и се свързва с месец юли, когато се почита св. Юлия девица, както и с Юлий - ”къдрокос, с буйна къдрава коса”. Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век.
 
Още малка тя била сгодена за Елевсий, също от знатен род и езичник. Като пораснала, приела християнската вяра и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсий, че ако той не повярва в Христа, комуто тя служи, да си търси друга годеница. Разгневен от нейната упоритост, баща й я предал на съд от Елевсий, който вече бил станал управител. Отначало той се зарадвал на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но поразен отново от необикновената й красота, пак започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Нито молби обаче, нито изтезания успели да накарат Юлиания да отстъпи. Съблечена гола, привързана с въжета, тя била бита отначало със сухи жили, после я обесили за косата, тъй че кожата с косата се отделяла от главата. В същото време изтезавали тялото й с остро желязо и измъчена, едва жива я хвърлили в тъмница. Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките сили, народът славел Бога на Юлиания, който прави чудеса. По време на страданията й повярвали 500 мъже и 130 души. Всички те веднага били посечени с меч. След това и Юлиания била обезглавена. Тялото й било погребано от християните, и над гроба й била построена църква. Според вярванията Юлиания привлекла към християнската вяра и света Варвара, чийто ден се чества на 4 декември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7880 |06.11.2017 Имен ден празнуват Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука . 2| 13974 |14.10.2017 Днес е Петковден, вижте кои имена празнуват . 0| 6158 |16.09.2017 Празнуват Людмил и Людмила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads