Реклама / Ads
0| 5031 |08.07.2016 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

20 души са сменили пола си в Сърбия за сметка на държавата

.
От три години в Сърбия може да смените пола си за сметка на здравното осигуряване като в повечето случаи жените искат да станат мъже, пише белградският вестник ”Вечерне новости”.
 

По здравна каса досега пола си са сменили 20 души като 15 са преминали от по-слабия пол към по-силния. В момента четирима здравно осигурени лица в Сърбия чакат операции за смяна на пола, които трябва да бъдат извършени до края на годината, пише "Вечерне новости".

 

Само от началото на тази година по здравна каза са били извършени пет операции за смяна на пола, от които четири са били от жени в мъже. От 1989г., когато академик проф. д-р Саво Перович прави първата операция от този вид, пола си са променили около 300 жители на Сърбия.

 

В страната са били оперирани и над 1000 чужденци, посочва д-р Саша Милошевич, уролог-хирург, член на екипа за операции за промяна на пола. Той посочва, че от САЩ пристигат много хора, които желаят да променят пола си, тъй като в Сърбия операциите са поне пет пъти по-евтини отколкото в САЩ.

 

Смяната на пола по медицински причини от жена в мъж струва 202 304 динара, а от мъж в жена - 205 469 динара като пациентите според закона и правилниците заплащат 35 процента от цената на операцията.

 

Кандидатите за смяна на пола в Сърбия имат съкратена процедура за подготовка, която продължава около една година и включва преди всичко психиатричен анализ и решение, след това се включват ендокринолозите и се прави хормонална терапия. До операцията процесът на смяна на пола може да бъде спрян.

 

"Вечерне новости" дава пример с пациент от сръбски произход, който в момента живее в Германия, който иска да си направи нова операция и да се върне обратно към пола си, в който е бил роден. Пациентът променил мъжкия си пол в женски, а сега отново иска да бъде мъж. В този случай е очевидна грешката на психиатъра, който не е преценил добре пациента.

 

Новата операция ще бъде трудна, а резултатите от новата обратна процедура никога няма да бъдат същите като първия път, но операцията ще бъде направена, пише изданието, цитирайки д-р Милошевич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2531 |21.03.2024 Снимки на боксиращия се Макрон повдигат вежди, след като се обяви срещу Путин . 0| 2572 |12.03.2024 Петиция в Прага призова за именуване на улици на герои на Толкин . 0| 3189 |26.02.2024 Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам . 7| 7138 |28.01.2024 Най-големият крузиен кораб в света потегли на първото си плаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads