Реклама / Ads
0| 5226 |04.11.2022 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Българска ромка може да стане първият ни сенатор в САЩ

.
Деси Андерсън
Нейната история е уникална. Тя идва в Съединените щати едва на 8 години от сиропиталище в Каспичан. Днес Деси Андерсън е републиканският кандидат за щатския сенат от 46-ти район в централен Илинойс.
 

35-годишната Деси отраства в щата Орегон, където е отлична ученичка, а по-късно завършва Университета в Индиана. Следва стаж в Американския конгрес, където работи за представители от щата Илинойс.


"Честно казано, годините ми в сиропиталището не бяха лесни. Помня, че когато бях на 5 не ми даваха да ходя на училище, защото бях ромка," каза Андерсън в ексклузивно интервю за BG VOICE.


"Така, че като дойдох в Щатите, ако искате вярвайте, любимото ми нещо беше да ходя на училище“.


В ранната си кариера работи за няколко неправителствени организации към ООН с мисии в Судан, Уганда и Гватемала. Това е и времето, в което посещава България за първи път, за да се срещне с тогавашния заместник министър-председател.


"Чудесно е, че българи, които живеят тук, в Пеория, се свързаха с мен, след като са видели кандидатурата ми“, казва Деси Андерсън, която не знаеше, че Чикаго има най-голямата българска диаспора.


"Вярвам, че все още съм част от българската култура и идентичност, особено що се отнася до здравата работа“, казва кандидатът за щатския сенат, която е й собственик на малък бизнес.


Андерсън и съпругът й имат имот за селски туризъм в централната част на щата. "Единствената причина да се кандидатирам беше, че ми писна от политиката на демократите спрямо малкия и среден бизнес“, казва Деси Андерсън. – Ако имахме по-умерена политика в Сприйнгфийлд (столицата на Илинойс, бел. ред.) нямаше да се кандидатирам“.


Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да обмисли кандидатурата за щатски сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата. Тя обаче няма конкретна програма на сайта си за реформи в данъчната система, които да помогнат на малките бизнеси в щата. Традиционно данъчните реформи на републиканците са в полза на ултра богатите и големите корпорации и генерират бюджетни дефицити.


"Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Както знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират тук, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд“, казва Деси Андерсън.


Според американката с български корени тези избори ще са шанс за републиканците да увеличат местата си в законодателната власт на щатско ниво. "Мисля, че това, което ще направи тези избори много интересни, е, че ще видим много от избирателите, които казват: "Знаете ли, не сте толкова крайни колкото изглеждате“. Да, има усещане, че много от избирателите са изключително разделени в позицията си, но ако обиколите в кварталите, ще видите, че те са по-скоро еднакви във вижданията си. Това е и причината за успеха на умерените републикански кандидати“, казва Андерсън.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4419 |10.06.2022 Джони Деп може да опрости на Амбър Хърд 8 млн. долара от обезщетението . 21| 13749 |18.04.2021 10 професии, с които Борисов може да си изкарва хляба като обикновен гражданин . 0| 6435 |04.03.2021 Меган Маркъл: Бъкингамският дворец не може да очаква да мълчим за ”вечните лъжи” . 0| 6087 |11.05.2019 Кралското бебе Арчи с българска връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads