Реклама / Ads
3| 6244 |05.01.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Борис Стругацки: Джеймс Камерън е плагиат

.
Известният фантаст Борис Стругацки обвини американския режисьор Джеймс Камерън в плагиатство. Рускиат писател заяви, че сюжетът на лентата „Аватар“ , която вече покори милиони зрители по света, е заимстван от цикъла романи на братя Стругацки „Мир полудня“, публикуван още през 60-те години на 20 век.
 

Въпреки този неприятен факт, Борис Натанович не възнамерява да съди световноизвестния режисьор.

Във всички интервюта, които Камерън е дал след началото на триумфалното шествие на „Аватар“ по световните екрани, американецът твърди, че сценария на филма е написал още през 1995 година. Разказвайки това, създателят на „Титаник“, меко казано, лъже, защото планетата Пандора от филма „Аватар“, с цялата й флора и фауна се е появила три десетилетия по-рано в цикъла романи на братя Стругацки, коментира руското електронно издание LiveNews.ru.

Това може да го докажат руски литературни енциклопедии, където подробно е описан създадения от братя Стругацки свят на Пандора: „Пандора – популярен курорт от планетарен мащаб. Голяма част от нея е покрита с джунгли, пълни с опасна извънземна фауна. Според някои сведения, в горите на Пандора живеят най-малко две хуманоидни цивилизации. Въпреки нечовешките усилия на службите за сигурност, всяка година на Пандора загиват и се осакатяват десетки хора“. „Аватар“ сякаш илюстрира книгата на братя Стругацки. В книгите на двамата фантасти коренните жители на планетата приличат на кучета, а във филма – на котки.

Самият Камерън веднаж определи своя филм като „приключение в джунглите с екологичен подтекст“. „Създадохме цял свят, цяла екосистема от фантастични растения и същества, и местни жители с богата култура и собствен език. Източник на вдъхновение за сценария бяха научно-фантастичните книги, прочетени в детството“, разказва режисьорът. Тогава Камерън споменава за романите на Едгар Райс Бъроуз, но не отронва и дума за  прочутия „Мир полудня“.

76-годишният Борис Стругацки казва, че е по-вероятно да не гледа филма, въпреки любопитството му какво са направили в Холувид от идеята на двамата фантасти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6170 |11.12.2009 Борисов изпревари Берлускони в класация на "Ла Трибюн" . 11| 5799 |20.10.2009 Министри на Борисов оглавиха класацията на Дарик . 1| 9153 |07.10.2009 Брук Шийлдс и Джеймс Белуши отърваха кожата на косъм . 1| 5740 |07.08.2009 Съдят Опра Уинфри за плагиатство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads