Реклама / Ads
0| 7254 |11.05.2017 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Тези български имена се закрилят от духове

.
В старите народни предания се казва, че някои български имена са покровителствани от самодиви и духове, които в славянската митология са наричани домовики илидомовници.
В преданията се казва, че името на един човек трябва да бъде избрано много внимателно, тъй като то ще предопредели характера и съдбата на притежателя си.

Имена, покровителствани от самодиви, са Ирина, Вида, Магда, Магдалена, Весела, Гергана, Яна, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Янислава, Велислава, Веско, Веса, Гюрга и техните производни.

В легендите се разказва, че самодивата Ирина е по-малката сестра на самодивата Гюрга, като двете са помогнали на юнаци да убият змей.

Ирина е била красива, храбра и изключително откровена.

Вида е друга легендарна самодива, за която се смята, че е покровителка на живота и смъртта.

Вида е описвана като тайнствено създание със силен характер и излъчване.

В едно предание се разказва, че веднъж Крали Марко и неговият побратим Иве минавали през земите на самодивата, като Иве решил да пее, докато пътува. Когато самодивата ги чула, тя се насочила към тях, за да ги изгони от земите си, но след като видяла, че през тях преминава легендарният Крали Марко, не посмяла, пише още zajenata.bg.

Друга легенда разказва за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният син Боряк е дядо на балканския герой Крали Марко.

Весела е самодивата, която е покровителката на песните. Народните предания я описват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името ѝ.

В славянската митология се казва, че ако едно дете бъде кръстено на починал роднина, то той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали духовете на починалитедомовики или домовници.

Вярва се, че хората, които празнуват имен ден наЦветница, са закриляни от горските духове лесник илилесница. Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили правилната посока, вървейки в гората.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5319 |14.10.2016 Жена с български корени вини Тръмп в сексуално насилие . 5| 10526 |08.10.2016 Снимка на български посланик e на фокус в интернет . 0| 7991 |05.10.2016 Гришо, по български: Наказанието на Шарапова бе справедливо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads