Реклама / Ads
0| 5941 |03.08.2010 ФРОГ МЮЗИК

Jazz & Blues сцената на SPIRIT of Burgas

.
Как се прави такава сцена като част от голям фестивал ни разказва нейния организатор – Михаил Куцев
 

- Какво да очаква публиката от Jazz & Blues сцената тази година?


Програмата на сцената е доста разнообразна и смея да твърдя много качествена. От класически джаз, през по-модерни соул и фюжън течения до най-актуален ню-джаз ще бъде представен в трите дни на фестивала. Блус музиката не е пропусната също с едно доста атрактивно участие на Mama's Bad Boys. Щастлив съм, че на сцената ще се изявят много актуални български музиканти, които жънат успехи в други европейски държави и ще имат възможност да представят пред родната публика постиженията си. Те, повярвайте ми, са прекрасни и на много високо ниво!

- Не всеки фестивал може да се похвали с Jazz & Blues сцена? Какви са причините тази идея да се окаже така успешна според теб?

Тези стилове са доста пренебрегвани в големите музикални фестивали, но според мен е задължително да има такава сцена, за да бъде пълен облика на един фестивал. В Spirit of Burgas имахме късмет да се влеят средства от популярния в миналото бургаски блус фестивал и по този начин да се появи Jazz & Blues сцената. Тя вдига доста нивото на фестивала и миналата година, когато беше дебюта на тази сцена, интересът към нея бе доста висок. С амбициозната програма тази година, смятам, че за в бъдеще тази сцена ще стане неизменна част от програмата на Spirit of Burgas. Освен многобройни фенове, тази музика има и прекрасни изпълнители в България, които просто имат нужда от място за изява и правят чудеса за публиката, която ги уважава.

- Какъв тип артисти търсиш ти самия за тази сцена? Какво трябва да притежават те, за да привлекат твоето внимание като промоутър, а и вниманието на публиката?

Основният принцип на подбор е групите, които участват на сцената, да работят постоянно и активно, да се стремят да се развиват. Старая се да покажа на феновете банди, който не са виждали, доколкото стигат средствата, разбира се. От българските групи винаги имат предимство тези, които издават нова продукция, правят интересни проекти за развиване на джаз и блус музиката у нас и забавляват редовно хората при участията им на клубни сцени.

- Как си представяш израстването и развитието на сцената в бъдеще? Имащ ли идеи да включиш в бъдещи издания и повече чужди артисти?

Амбициите ми за в бъдеще, когато надявам се ще има по-добри бюджети е да представя пред публиката имена от тези жанрове, които зрителите винаги са мечтали да видят и чуят на живо. Още от блус феста в Бургас се опитвах да каня на сцената международни артисти, но се ограничавах със страни, близки до нас, поради невъзможност за поемане на големи разходи. Убеден съм обаче, че малко по малко сцената ще набере скорост и спонсорите ще започнат да й обръщат подобаващото внимание. Тогава най-после ще осъществя мечтата си да поканя в Бургас музиканти, които всички фенове на тази музика са мечтали да слушат на живо.


Пълна програма и подробности за артистите на Jazz & Blues сцената на Spirit of Burgas 2010

JAZZ & BLUES STAGE е първата точка на забавление, която посреща феновете на SPIRIT of Burgas веднага след като влязат във фестивалната зона. За поредна година неин промоутър е Михаил Куцев, който е представител на Община Бургас на фестивала. За подбора на артистите той казва „Тази година преобладава основно джаз звученето. Даваме сцена на много добри млади български музиканти, повечето от които творят в чужбина”.

В първия фестивален ден (13-ти август), програмата откриват Smugglers Collective. Това е DJ-сет, който представя най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес.

Следват Mad Dogs. В групата участват младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от old-school jazz звученето.

След тях на JAZZ & BLUES STAGE ще се качи най-талантливата млада българска певица Ruth (Рут Колева) в колаборация с холандския басист и певец Steve Hartley. Те ще представят своя общ проект за първи път на SPIRIT of Burgas 2010 и според организаторите, тази година това е един от основите акценти на фестивала. Музиката на Steve Hartley е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самия нарича Spacefunk. Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и вълшебният саксофон на Jeff Hollie (записвал с Франк Запа и Бони Райт). Ruth ft Steave Hartley Band ще направят дебюта си именно на SPIRIT of Burgas 2010. В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев – Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров – Фичо от Phuture Shock (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабаниста на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с проекта си Roy Powell Band.

Във втория фестивален ден (14 август) вечерта на JAZZ & BLUES STAGE започва с B.A. Project. Формацията е създадена от бургаската певица Богдана Атанасова. Музиката им е изискан микс от bossa nova, swing и R’n’B.

Вечерта ще продължи с Dizzaster 4. В този квартет участват едни от най-популярните джазмени на България - Венци Благоев (тромпет), Веселин Веселинов–Еко (контрабас), Събин Тодоров (пиано) и Митко Димитров (барабани). Те ще предложат на публиката на SPIRIT нов прочит на вечните хитове на Dizzy Gillespie, както и няколко авторски пиеси на господаря на ниските честоти - Еко.

Програмата продължава с още един от фестивалните акценти. Това е Martin Denev feat. Colonel Red and Vanessa Freeman. Мартин Денев е пианист, учил джаз в Холандия и в реномирания Berklee College в Бостън, а добрата му подготовка в латино музиката идва от образование, което получава в Куба. Участвал е на много престижни музикални форуми, а неговата съучастничка в този проект - Vanessa Freeman притежава изключително могъщ глас и страхотни импровизационни умения. В момента тя е една от най-известните певици в лондонската ню-джаз сцена. На концерта си на SPIRIT Of Burgas 2010 Мартин Денев ще представи последния си албум "Stolen Blessings" заедно с Колонел Ред, Ванеса Фрийман - вокали, Стийв Хартли - бас и Васил Вутев - барабани.

Вечерта ще завръши със софийската клубна гордост Dirty Purchase. През 2010 формацията отбелязва своя 15-годишен юбилей и на SPIRIT Of Burgas 2010 за втора поредна година те ще ни представят своя танцувален микс от фънк, джаз и рок.

Последната вечер, 15-ти август шоуто на JAZZ & BLUES STAGE ще открият The Golden Project. Това е проект на вокалиста и пианист Тони Златанов, който привлича феновете на клубната джаз сцена с интересния си стил и майсторски импровизации.

Шоуто продължава с уникалното българско алтърнатив джаз трио High Time. Те са китариста Антони Рикев - "Wahtony" , когото познаваме и от групите Ahead и Tri-o-Five; басиста Радослав Славчев, когото свързваме също с Ahead, а и със Safo; барабаниста Николай Данев - "Brownsugar" (Ahead ; Dirty Purchase).

На 15-ти август програмата на JAZZ & BLUES STAGE продължава с една, спокойно можем да я наречем, супер група! Това са Acoustic Trio 3000 и в тази атакуваща китарна формация участват трима виртуозни музиканти - Иван Лечев (ФСБ), Цветан Недялков (Ку-ку бенд) и Веселин Койчев (ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени, червени).

Вечерта ще закрие банда представяща автентичен блус - американо-холандската формация Mama's Bad Boys & Friends. Те са трио, но за това шоу към тях ще се присъединят и българските музиканти Владимир Георгиев-Попа (Уикеда) на барабани и Краси Табаков – китара. Всичко ще приключи с традиционен за стила джем сешън!

Част от темпераментното музикално пътешествие на феновете в различните джаз стилове ще бъде и Beck’s - основен партньор на SPIRIT of Burgas тази година. Като марка, която е част от начина на живот на съвременните млади хора, подкрепяйки фестивала Beck’s предоставя и персонална възможност на всеки един от тях да чуе и види на живо свои любими артисти от разообразни музикални жанрове, включително и джаза. Листът с горещи имена от световната и българска сцена по време на фестивала съвпада и с концепцията на Beck’s да предоставя различни възможности за забавление на почитателите си, които зависят изцяло от техния личен избор. Между 13 и 15 август Beck’s и Spirit of Burgas ще изкушат феновете си със зашетяващо музикално присъствие на близо 100 изпълнители, които ще забият на 7-те сцени на фестивала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11215 |29.07.2010 GO Dutch! – електорнната сцена на SPIRIT of Burgas . 0| 5892 |29.07.2010 Аплодираме Helloween на 23 януари 2011 . 7| 6811 |26.07.2010 Новият „Accept” закова купона в Каварна . 0| 5810 |20.07.2010 Accept: Българите са яка публика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads