Реклама / Ads
0| 10388 |22.02.2015 ЛАЙФ СТАЙЛ

Хамкане с бяла заговезна хълва- на и след празника

.
Бяла хълва
Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни. Твърдата бяла заговезна халва се използва за хамкане, а тахановата халва е на масата, защото е само от растителни продукти и е подходяща за престоящите великденски пости.
 
Хубавата халва трябва да се къса на конци и да се топи в устата. Според майсторите тя е най-полезното сладко изделие, защото съставките й са само натурални продукти.

Класическата халва в България се прави като към горещ и гъст захарен сироп се добавя слънчогледов тахан и екстракт от чувенов корен, без който не може да се постигне нужната гъстота. Традицията в това производство се пази от дълбока древност.

Обичаят "хамкане" е разпространен в цяла България. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

След празника Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти. Изследвания показват, че по калоричност тя се приближава до шоколада, но има повече белтъчни вещества и е богата на Витамин В и калций.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2636 |09.12.2025 Звезда от "Сексът и градът" се омъжи на 69 години . 1| 4612 |24.11.2025 Фреди е мъртъв, да живее Фреди . 1| 5886 |23.10.2025 Модел от OnlyFans задържан след въоръжен обир . 0| 5722 |20.10.2025 ChatGPT: скоро и с еротични умения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads