Реклама / Ads
1| 12700 |09.06.2020 ХРАНА И ВИНО

10 неща, които никога не бива да стоят в хладилника…

.
Почти винаги нещата се случват по един и същ начин. След пазаруването у магазина или фермерския пазар, оставяме повечето от покупките в хладилника, без да се замисляме за последиците или ефекта, който това ще има върху продуктите.
 

Не всичко обаче всъщност е нужно да бъде в хладилника!

 

Обобщаваме някои базови кулинарни продукти, които никога не бива да стоят в хладилника, и няколко, на които всъщност точно там им е мястото.

 

Какво никога не бива да стои в хладилника

 

Олио и зехтин

Когато става дума за съхранение на зехтин, мислете за тъмно и сухо място. Избягвайте да държите бутилки със зехтин близо до печката - независимо колко голямо е изкушението да ги държите наблизо!

 

Няма проблем да замразявате зехтина, но той става по-плътен при по-ниска температура. Ако имате навика да употребявате зехтин ежедневно, няма проблем просто да го държите на плота или в шкаф.

 

Банани

Добро емпирично правило е да държите бананите далеч от студа, особено ако още не са узрели. Излагането на незрели банани на студено причинява увреждане на клетъчната мембрана на кората им, което води до потъмняването й.

Дръжте бананите извън хладилника, докато не започнат да потъмняват; от този момент нататък вече е приемливо да ги държите в хладилника, за да паузирате процеса на зреене.

 

Домати

Охлаждането на доматите е гореща тема за спорове с полярно противоположни гледни точки - от съхранението им на стайна температура, до държането им в чекмеджето за зеленчуци. Помнете, че хладилникът паузира механиза на зреене на плодовете, така че не поставяйте недозрели домати веднага в хладилника.

 

През лятото, когато доматите са в сезон и можете да се снабдите с тях директно от пазара, добре е да ги държите на стайна температура няколко дни. Като алтернатива, може да държите по-зрелите в хладилника, но ги оставяйте да се затоплят малко преди консумация.

 

Кафе

Кафето на зърна има свойствата да улавя ароматите около себе си. Затова съхранението на кафе в хладилника може да има сходен ефект с поставянето вътре на отворена кутия със сода бикарбонат.

 

Никой не иска кафе с вкус и аромат на хладилник. Най-добрата практика е да държите кафето на зърна във вакуумен контейнер на плота.

 

Лук и чесън

Държането на лука и чесъна на прохладно и сухо място е решаващо за удължаване на срока им на годност. Държането в хладилника може да предизвика загуба на лъскавия им вид - заради дехидратация - но то е добра алтернатива на съхранението им отвън на влажно място.

 

Горски плодове

Съхранявайте летните горски плодове в хладилника веднага след донасянето им у дома. Тъй като миенето им увеличава вероятността от възникване на плесен, изчакайте момента на консумция, за да ги измиете!

 

Зелено (незряло) авокадо

Избягвайте да държите прясното, незряло авокадо в хладилника, тъй като това спира процеса му на зреене.

 

Мед

Освен че разваля вкуса на меда, държането му в хладилника може да причини увреждане на молекулярния състав на меда, което води до по-ниско качество на продукта. Съхранявайте меда на прохладно, сухо място далеч от топлина.

 

Цели пъпеши и дини

Дръжте неразрязаните пъпеши и дини на стайна температура, за да запазите естествения им вкус и сладост. Разрязаните пъпеши и дини дръжте в хладилника, покрити с фолио.

 

Босилек

Държането на босилек в хладилника носи риска листата му да повехнат и да изгубят аромата и вкуса си. Купувайте босилека като цяло растение и дръжте корена му потопен във вода, и го оставете на плота.

 

Неща, които е добре да стоят в хладилника

 

Потъмняло (зряло) авокадо

След покупка, ако откриете, че авокадото бързо е потъмняло, дръжте го в хладилника, за да спрете процеса на зреене!

 

Картофи

Тъй като картофите се чувстват най-добре при ниски температури, съхранението им в хладилника е добър вариант. Ако имате достъп до мазе или изба, където температурите са около 10° C, вероятно е по-добре да ги държите там.

 

Фъстъчено масло

Стандартните буркани с фъстъчено масло могат да бъдат съхранявани и в килера или шкафа, но органичните и натурални видове фъстъчено масло е по-добре да стоят в хладилника, заради отделянето на естествените масла от самото масло за мазане.

 

Ядки

Свикнали сме да държим ядки като бадеми, орехи и кашу в шкафа, и те се запазват пресни за доста дълго време. Но заради наличието на естествени масла в ядките, те може да се развалят, ако се държат навън за дълго. Поставете ядките във вакуумен контейнер и ги съхранявайте в хладилника за по-дълъг срок на годност.

 

Кленов сироп

Студеният кленов сироп може и да не звучи като най-апетитно предложение, но заради относително краткия си срок на годност, определено е полезно да го държите в хладилника.

 

Царевица

Дръжте царевицата в хладилника, неоронена от кочана, докато не бъде готова за употреба. За най-добър резултат консумирайте царевицата максимално скоро след момента на покупката ѝ!

 

Goodlife

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9481 |07.03.2019 Популярни храни, които хората в миналото не са обичали . 1| 20878 |30.04.2017 Три продукта, които гарантират здраве и самочувствие . 0| 8497 |13.01.2017 Седем храни, които се борят с възпаленията . 0| 10937 |20.11.2016 Коледните сладки, без които не можем на празника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads