0|
14195
|01.11.2010
ХРАНА И ВИНО
15 храни за нашето дълголетие
Дълголетието е един от проблемите, с които се занимават учени от различни свери на науката. Дългогодишни изследвания в областта на генетиката откриват, че дълголетието е заложено в човека. Американски учени пък доказват, че един от начините, да бъде постигнато то е здравословния начин на хранене.
Резултатите от мащабно изследване, проведено от диетолози и посветено на полезните хранителни продукти, определиха кои от тях могат чувствително да подобрят здравословното ни състояние, което е едно от задължителните условия да се радваме на дълги и щастливи старини.
1. Авокадо
То доставя необходимите на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Този продукт намалява нивото на холестерол в кръвта.
2. Кайсии
Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се превръща във витамин А. Този витамин възпрепятства разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под влиянието на активното ултравиолетово излъчване.
3. Малини
Те съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва стените на съдовете и намалява вероятността от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
4. Манго
Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и ускорява зарастването на раните.
5. Смокините
Редовната им употреба зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин – хормона, отговорен за формирането на положителните емоции.
6. Лимон
Лимонът вече се смята за едно от средствата за профилактика на онкологичните заболявания, макар за това негово действие все ощ да има спорове. Не е необходимо да напомняме за неговите свойства при лечението на простуда.
7. Домати
Те са богати на ликопен – вещество, което способства за намаляването на риска от развитието на сърдечно-съдова патология и онкологични заболявания.
8. Чесън и лук
Те притежават фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Освен това флавоноидите в тези продукти намаляват вероятността от появата на злокачествени образувания.
9. Броколи и зеле
Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, възпрепятства развитието на рак на гърдата.
10. Спанак
Офталмолозите определят спанака като отлично средство за профилактика на дистрофия на ретината и намаляване остротата на зрението. Това се постига благодарение на високото съдържание на каротиноиди, зеаксантин и лутеин.
11. Прорастналите зърна пшеница
Те са източник на витамин Е и магнезий, подобряват процеса на храносмилането.
12. Леща, грах, фасул и ядки
Насищат организма с белтъчини и целулоза.
13. Кисело мляко
Способства за нормализирането на микробния състав на червата. Млякото е източник на калций, витамин В и А, то укрепва костната и нервната система.
14. Риба
Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в нея, намаляват риска от възникването на заболявания на сърцето и укрепват нервната система.
15. Миди, раци и другите морски продукти
Съдържащи витамин В12, желязо, цинк, магнезий и калия, според диетолозите, те са идеалното за нас меню.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads