1|
5955
|02.10.2014
ХРАНА И ВИНО
60 000 тона по-малко вино през тази година

Опустошителните дъждове съсипаха голяма част от гроздето това лято и виното ще е с около 60 000 тона по-малко, отколкото през миналата година. До този момент са прибрани около 50 хиляди тона грозде и в най-добрия случай до края на кампанията винзаводите ще успеят да осигурят 200 хиляди тона.
През м.г. се радвахме на богата и качествена реколта. От 250 хиляди тона избите направиха 175 хил. тона чудесен еликсир. Това обясни за „Преса" Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Но сега проблемът не е само в оскъдната суровина, тя е повредена от болестите и това сваля рандемана. Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино.
Въпреки по-малките количества не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.
В момента стопаните бързат да приберат и малкото грозде, останало в лозята. Мнозина няма да го изчакат да узрее, защото се страхуват от превалявания през следващите дни. Сутрин, когато температурите паднат рязко, моментално захарността се понижава с 2-3 процента. Същото се случва и когато превали. Затова трябва да се изчакат два-три слънчеви дни, за да възвърнат чепките предишната си сладост.
Тази есен често се обира грозде със захарност 16-17%. Доброто червено вино се прави, когато захаромерът покаже над 21%, за бялото трябва да отчете над 17-18. Затова агенцията по виното разреши да се добавят до 1,5 г захар на литър.
Европейските регламенти позволяват подобно нещо, когато климатичните условия пречат на узряването. Подобно нещо не е правено на територията на цялата страната в последните 5 години. Давано е разрешение да се подслажда маврудът, защото той обикновено не успява да узрее напълно. Традиционният български сорт е подходящ за доста тесен район - около Асеновград. В последно време обаче го засаждат и на други места с неподходящ климат.
Грам и половина захар на литър не дава отражение на виното, защото напълно се превръща в алкохол, обясни Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Който вложи повече, трябва да знае, че това веднага ще се хване в крайния продукт.
Но сега проблемът не е само в оскъдната суровина, тя е повредена от болестите и това сваля рандемана. Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино.
Въпреки по-малките количества не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.
В момента стопаните бързат да приберат и малкото грозде, останало в лозята. Мнозина няма да го изчакат да узрее, защото се страхуват от превалявания през следващите дни. Сутрин, когато температурите паднат рязко, моментално захарността се понижава с 2-3 процента. Същото се случва и когато превали. Затова трябва да се изчакат два-три слънчеви дни, за да възвърнат чепките предишната си сладост.
Тази есен често се обира грозде със захарност 16-17%. Доброто червено вино се прави, когато захаромерът покаже над 21%, за бялото трябва да отчете над 17-18. Затова агенцията по виното разреши да се добавят до 1,5 г захар на литър.
Европейските регламенти позволяват подобно нещо, когато климатичните условия пречат на узряването. Подобно нещо не е правено на територията на цялата страната в последните 5 години. Давано е разрешение да се подслажда маврудът, защото той обикновено не успява да узрее напълно. Традиционният български сорт е подходящ за доста тесен район - около Асеновград. В последно време обаче го засаждат и на други места с неподходящ климат.
Грам и половина захар на литър не дава отражение на виното, защото напълно се превръща в алкохол, обясни Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Който вложи повече, трябва да знае, че това веднага ще се хване в крайния продукт.
Моля, подкрепете ни.






Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads