Реклама / Ads
0| 5750 |21.03.2016 ХРАНА И ВИНО

60% от сиренето и кашкавала са фалшиви

.
Според млекопроизводители в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.
 

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това поискаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България, съобщи  Дарик.

 

От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Председателят на асоциацията Димитър Зоров коментира: „Подкрепяме млекопроизводителите в тази част, в която се казва, че млечни продукти, приличащи на такива, трябва да се правят от сурово мляко. Подкрепяме и млякото да е българско, защото при последните проверки е установено, че в мляко с небългарски произход има вложени добавки."

 

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6366 |17.03.2016 Здрави и красиви с кокосово масло . 0| 5385 |15.03.2016 Фрешовете са глътки младост и красота . 0| 5528 |12.03.2016 Състезание по преяждане умори човек . 0| 6866 |10.03.2016 С кимион се слабее и се вдига имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads