”Алфа рисърч”: Хранителните навици на българите се подобряват
"Все още голям процент от българите не закусват, но тенденцията от последните години е положителна", казва доктор Мария Николова.
"Това, което наблюдаваме в последните десет години, е удвояване на хората, които вече закусват. Хората в България предпочитат солената закуска, което означава филийка хляб с пълноценни протеини – сирене, кашкавал, шунка, но нещо, което е неблагоприятно и продължава да бъде като тенденция, е, че хората не добавят плодове и зеленчуци към закуската си".
Разпределено за деня, обядът е основно хранене с 50 процента. 25 процента от храната трябва да приемаме на закуска и едва 20 процента на вечеря, останалото трябва да са плодове и зеленчуци, препоръчват диетолозите.
Оптималният прием на калории за жените през деня е две хиляди, а за мъжете с хиляда повече.
Моля, подкрепете ни.