Бисквитена торта с ягоди и какаови бисквити (без печене)
Рецепта
500 гр. маскарпоне
500 гр. крем Guma / сметана над 36 %
250 гр. крема сирене Филаделфия
200 гр. бял шоколад кувертюр
200 гр. какаови бисквити (Leibnitz)
10 с.л. пудра захар
50 мл. прясно мляко
500 гр. ягоди
Оборудване
Миксер / кухненски робот
Начин на приготвяне
В сезона на ягодите нямаше как да не спретна една бисквитена торта с ягоди, която се оказа един от най-сполучливите ми и харесвани десерти. Предимството му е, че се прави с бисквити, което не изисква време и продукти за печене на блатове. Кремът се прави лесно, не се пече и става уникално вкусен.
Преди да започнете да бъркате крема, първо разтопете белия шоколад кувертюр на водна баня и го оставете да се охлади, но не и да стегне. През това време разбъркайте сметаната, докато се сгъсти и добавете останалите продукти. Накрая добавете и белия шоколад като разбърквате на по-ниска скорост.
Аз използвам специален сладкарски крем, който се продава в Австрия под името Guma. Може да бъде намерен във веригата магазини Spar. Бърка се, докато се сгъсти и стои по-гъст и стабилен от сметаната. Ако, обаче, не разполагате с такъв крем, можете да го замените с животинска сметана с масленост над 36 %, която също да разбиете до сгъстяване.
За приготвянето на десерта използвах правоъгълен съд с размери 28 х 16 см, който на дъното е по-тесен, а нагоре леко се разширява. Бисквитите, с които приготвих бисквитената торта, са какаови правоъгълни бисквити на Leibnitz. Препоръчвам използването на правоъгълни бисквити, а не кръгли или такива с дупка, защото подредени една до друга се получават като блат без пропуски и дупки. Това прави десерта по-стабилен, а и по-вкусен.
След като приготвите крема, намажете тънък слой от него на дъното на съда, в който ще приготвяте бисквитената торта. След това потопете всяка една бисквитка в хладко прясно мляко и ги наредете една до друга, така че да няма пропуски или дупки. Отгоре наредете един ред ягоди, нарязани на кръгчета, а върху тях - ред от крема. Повторете като завършите отгоре с крем.
Бисквитите ще омекнат от прясното мляко. Освен това ще поемат от естествения сок на ягодите и крема. Омекването в съчетанието на какао наподобява Нутела, сложена в самия десерт и се получава невероятен вкус.
Оставете няколко часа да престои в хладилника и след това или преди сервиране подредете отгоре свежи ягоди на кръгчета. Ако се налага да приготвите десерта от по-рано, може да залеете ягодите с желе отгоре, за да се запазят свежи. Препоръчвам сервирането на парченцата с листенце мента. Придава много свеж вкус на целия десерт. Да ви е сладко :)
Източник: Natals Sweet & Healthy (www.natals-sweets.com)
Моля, подкрепете ни.