39|
11374
|14.04.2012
ХРАНА И ВИНО
Емилия Масларова меси с ром и бадеми
Червената депутатка Емилия Масларова има няколко трика за пухкаво тесто. "Когато се прави великденски козунак, човек трябва да има настроение. Меси се един път в годината и тогава къщата се преобразява", казва дамата.
По думите й трябват още търпение, спокойствие и топло помещение - 28-30 градуса, за да втаса и бухне тестото. За великденския козунак трябват и здрави ръчички, казва с усмивка Масларова, пише Стандарт. За една доза тя използва килограм брашно, 30 г твърда мая, 6 яйца, 200 г мазнина - половината масло, половината мас, чаша прясно мляко и 300 г захар. В козунака слага лъжица ром, стафиди и сурови бадеми. След като пресее брашното и си направи кладенче, депутатката се захваща да смесва маята с три четвърти от млякото и малко брашно, за да стане гъста кашица.
Слага щипка сол и лъжичка захар. Похлупва сместа и я оставя на топло да бухне. След това разбива яйцата. Отделя единия жълтък, прибавя захарта, бие до бяло и прибавя останалото мляко. После слага миризмите - ванилията, лимона, рома. Получената яйчена смес сипва в кладенчето, което вече е втасало. Леко меси брашното, като потапя ръцете си в мазнината. И така 35-40 минути, докато цялата смес започне да се отделя от съда и се появят балончета. Пухкавото тесто се слага настрани да втаса, докато се увеличи двойно.
След това от този 1 кг може да направите две плитки. Тавичката се намазва със зехтин и малко брашънце, правят се плитките - отделят се 3 парчета и се правят дълги като суджук. В готовата смес се слагат и стафидите. Отгоре се намазва с жълтък и много обилно се поръсва с кристална захар. После се набучват бадемите. Пак се оставя да втаса - пак се увеличава двойно. "И после го слагате във фурната. Всеки си знае фурната, аз я слагам на 180 градуса. Отгоре се покрива с пергамент, за да не загори. Козунакът се вади от съда още докато е полутопъл. Да ви е сладко!", казва усмихната Масларова. (Стандарт)
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads