Реклама / Ads
10| 9042 |25.12.2014 ХРАНА И ВИНО

Eто как да пиете без напиване!

.
Нормално е в тези празнични дни българинът да вдига по-често чашката, но е нужно всичко да е с мярка. Ако сервирате аперитив, нека да е със зеленчукова салата и с малко сирене, съветва по ТВ 7 диетологът проф. Донка Байкова.
 

Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода, съветва Байкова.

 

Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час, заяви специалистът по здравословно хранене.

 

Когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества.

 

След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.

 

Днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната, каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут. След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6995 |23.12.2014 Виното е Христова кръв . 0| 5889 |19.12.2014 Ден на колаците, но без боб . 0| 5401 |18.12.2014 И пържените картофи влизат в ЮНЕСКО . 0| 5137 |16.12.2014 В МВР устроиха благотворителен коледен базар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads