0|
8351
|04.06.2014
ХРАНА И ВИНО
Храните, които помагат при преяждане
Преяждането никак не е безобидно. Колкото повече храна над нормата поемаме, толкова повече свободни радикали се произвеждат в организма, докато храносмиламе. За щастие, според резултатите на скорошно проучване, има начин да победим преяждането с правилните хранителни продукти.
Ето кои са основните:
Портокалов сок
Флавоноидите в този сок могат да балансират калориите в по-тежките храни, според проучване от 2010 година, чиито резултати са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition. Според проучването, хората, които пият портокалов сок (вместо вода) по време на висококалорична закуска, са регистрирали по-ниски нива на възпалителни маркери, които се свързват със сърдечни заболявания.
Плодове
Ако сте похапнали обилно, плодовете могат да помогнат. Богатите на антиоксиданти плодове, като различните бери плодчета, гроздето, кивито и черешите, минимализират ефекта на свободните радикали.
Оцет
Много е полезен. Ако консумирате една супена лъжица с храната или поръсвате салатата с него, той ще помогне за нормализирането на кръвната захар. Особено когато поглъщате храна, богати на въглехидрати.
Червено вино
Антиоксидантите в червеното вино могат да балансират негативното влияние на храните с високо съдържание на мазнини. Освен да му се наслаждавате по време на хранене, можете да се възползвате от рецептите с негово участие.
Подправки
Както вече знаете, подправките са чудесен начин да се борите с излишните килограми. Освен това, те са страхотни помощници на вкусовите рецептори. Благодарение на тях, храната се разкрива в пълната й красота и богатство. Според маломащабно изследване от 2011 година, публикувано в Journal of Nutrition, участници, които се хранят с блюда, богати на подправки (средно 2 с.л. микс от розмарин, риган, канела, куркума, червен пипер, карамфил, чесън на прах и червен пипер), показват по-ниски нива на триглицериди и инсулин и по-високи такива на антиоксиданти.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads