Италианско газирано вино отлежава в морето
За целта Лугано затваря виното си в специални неоксидиращи се бутилки, след което ги поставя в стоманени клетки. В такъв вид виното след това бива спускано на дълбочина от 50-70 метра в морето на Лигурия, до курорта Портофино.
Първоначално Лугано е имал намерение да оставя бутилките си с вино да „остареят“ в местни пещери и специални галерии, но поради оскъдицата им в зоната той прибегнал до новия метод.
„Помислих си за древните римски галеони и за многобройните амфори с вино, които са били открити. Характеристиките на виното не са били променени от факта, че то се е намирало на морското дъно. Морето е идеално за създаването на мехурчетата във виното“, смята Лугано.
снимки Вяра ЙовеваСпоред него, в морето на дълбочина от 50-70 метра липсва каквато и да е било светлина. Идеалната температура за процеса на стареене е 15 градуса. Първите бутилки вино по новия метод на Лугано се очакват през 2010 година.
Имайки предвид, че виното е уникално и че ще бъдат произведени само 5000 литра от него, цената му ще бъде доста висока. Заявки за виното има вече от цял свят.
Моля, подкрепете ни.