Реклама / Ads
0| 20246 |18.04.2017 ХРАНА И ВИНО

Изхвърляме на боклука над 7000 тона храна след празниците

.
Едно от последствията от дългите празнични дни и богатите трапези е, че изхвърляме над 7 хиляди тона храна, съобщи БТВ. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци. Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.
 
Едва 10% от храната, която изхвърляме, може да бъде спасена. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни.

Помощта значително облекчава бюджета на комплекса. "Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности", посочва Ивет Симеонова от комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък, а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война. Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата. България не е изключение - според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света - близо един милиард души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7544 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 7213 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7970 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6736 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads