Реклама / Ads
1| 8014 |28.04.2015 ХРАНА И ВИНО

С какво да заменим вредните храни

.
Вижте кои са здравословните алтернативи на примамливи за много хора храни като тестено, сладкарски изделия, пържени храни и др. Като здравословното хранене не е задължително да е за сметка на хубавия вкус, или пък да е финансово по-обременяващо. Ето и храните, които ще ви доставят удовлетворение и ще запазят идеалната линия на талията ви:
 
1. Киноа вместо ориз

Белият ориз съдържа прости въглехидрати, които не са особено богати на хранителни вещества. Но киноата – тази удивителна древна зърнена култура е пълна с протеини и съдържа всички девет основни аминокиселини. Подобно на ориза, киноата поема течности и е идеална за приготвяне на ястия с различни сосове.

2. Плодов сорбет вместо сладолед

Традиционният сладолед е пълен с добавена захар, емулсии и консерванти (да не споменаваме и пастьоризираното мляко). Толкова е лесно да смелим в блендера замразени плодове – ягоди, банани, боровинки, ананас, манго и т.н. – и да получим богат на витамини и минерали десерт без излишни мазнини и калории. Ако ви харесва млечният вкус на сладоледа, можете да добавите към плодовете малко био кисело мляко.

3. Мляко от ядки вместо краве мляко

Конвенционалното мляко е пълно с пестициди, хормони и странични продукти на генномодифицирани организми, а пастьоризираното мляко вероятно е един от най-бедните на хранителни вещества продукти, погрешно обявяван за „много здравословен”. Ядковите млека се приготвят много лесно, като просто накиснете ядките във вода и след това ги смелите с блендер. Може да използвате бадеми, кашу, макадамия или ленено семе, за да си направите мляко, богато на витамини и омега-3 мастни киселини, които организма ви лесно може да усвои.

4. Тиквички вместо спагети

Още една вълшебна замяна – нарежете тиквичките на тънки лентички като използвате белачка за зеленчуци, прибавете сос по избор и получавате идеалната алтернатива на спагетите.

5. Кокосова вода вместо напитки за спортисти

Освен ако не сте професионален атлет, вероятно не се нуждаете от толкова калий и електролити, колкото се съдържат в специалните напитки за спортисти и обикновена чаша вода би ви свършила същата работа. Но кокосовата вода притежава и други полезни хранителни качества без вредните добавки в традиционните напитки. Вкусът е сладък и приятен, а съдържанието на калий е приблизително колкото в един банан.

6. Чипс от кейл вместо картофен чипс

Едва ли има нужда да споменаваме колко нездравословен е картофеният чипс. Но вероятно ще се зарадвате, че може да се насладите на подобен вкус и в същото време да хапнете нещо полезно, ако си приготвите чипс от кейл. Всичко, което трябва да направите, е да отделите листата от основата, да ги напръскате с малко кокосова мазнина и сол и да ги печете 30 минути на предварително загряна до 100 градуса фурна. Ако имате дехидрататор ще е още по-добре (макар че ще ви е нужно повече време). Приготвен по тази рецепта чипсът от целия кейл се равнява на едва 200 калории.

7. Карфиол вместо картофи

Като изключим хубавия вкус в пюрето от картофи няма кой знае какво полезно. Но ако замените само половината картофи с карфиол ще добавите към пюрето протеини и в същото време ще намалите съдържащите се в него калории. Картофите съдържат близо четири пъти повече калории спрямо равно количество карфиол, а и далеч не са толкова богати на хранителни вещества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10809 |10.03.2015 Вредните храни, които ни изкушават от всеки ъгъл . 2| 9944 |30.01.2015 Най-вредните неща, които си причинява съвременният мъж . 2| 11355 |28.12.2014 Какво ядат народите на Нова година . 2| 7279 |17.06.2014 Списък на вредните за кръвните групи храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads