Реклама / Ads
0| 6685 |10.03.2016 ХРАНА И ВИНО

С кимион се слабее и се вдига имунитет

.
Кимионът (Cuminum cyminum) е култивиран първоначално в Средиземноморието. Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Черният кимион се използвал като лечебно средство още в древен Египет. В книгата на великия мюсюлмански учен Ибн Сина (Авицена) - "Канон на медицината" се посочва, че черният кимион активира енергията и спомага за преодоляване на умората и отпадналостта. Днес учените знаят, че укрепва имунната система и притежава антиалергичен ефект.
 
Семената от черен кимион съдържат над 100 химически съединения, сред които протеини, витамин В1, В2, B3, фолиева киселина, калций, желязо, мед, цинк, фосфор.
През 1953 г. били проведени повече от 200 изследвания в международни университети. Учените установили, че черният кимион въздейства върху тимусната жлеза и я стимулира, а тя отговаря за защитните сили на организма.
Лекарствата, съдържащи кимион, се използват за лечение на стомашно-чревния тракт.

В козметиката маслото от черен кимион се използва заради успокояващи, възвръщащи жизнеността и противовъзпалителни свойства. Подходящо е за суха, чувствителна или възпалена кожа и е отлично лечебно средство в случаите на кожни инфекции като акне, дерматит, екзема, псориазис, изгаряния, кожни гъбички, слънчеви изгаряния. Няма странични ефекти.

- Отвара за подобряване на храносмилането се приготвя, като 1 с.л. сушени и натрошени семена се заливат с 1 ч.ч. вряща вода и ври около 30 мин. След като се прецеди, добавя се толкова вода, колкото е било първоначалното количество. Пие се по половин с.л. 15-20 мин. преди всяко хранене.

- Отвара при понижен тонус за възрастни се приготвя, като 1 с.л. семена от кимион се варят 5 мин. в 1 ч.ч. вода. Преди пиене се добавя 1 с.л. захар.

- Отвара при метеоризъм, колит или спастична болка в червата се приготвя от 1 с.л. семена от кимион, които се варят в 1 ч.ч. вода. След като изстине, вземат се по 2-3 с.л. по 5-6 пъти дневно. На деца се дава по 1 ч.л. 3-4 пъти дневно.

- Чай от кимион за отслабване се приготвя, като 1 ч.л. кимион се оставя да заври в 1 ч.ч. вода, след което се оставя да ври няколко минути. Като се махне от печката, покрива се за 10 мин., за да се запари. Чаят от кимион увеличава топлината в тялото, което увеличава скоростта на метаболизма. Следователно този чай може да окаже полезно действие при отслабване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7092 |06.03.2016 Неаполитанската пица–кандидат за списъка на ЮНЕСКО за културно наследство . 0| 6181 |04.03.2016 Априлци вдигна купон в чест на сланината и греяната ракия . 3| 7980 |01.03.2016 Вълшебен еликсир срещу безсъние . 2| 8091 |28.02.2016 Вносните домати и краставици поевтиняват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads