Реклама / Ads
0| 10956 |22.03.2016 ХРАНА И ВИНО

Куркума – чудото, което лекува 600 болести

.
Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа.
 
Заради качествата си на подправка и ниската цена е популярен още като шафран на бедните, тъй като може да придаде на ястията приятен жълт цвят и специфичен вкус. Това е и естествен консервант – предпазва храната от разваляне в топло време.

Куркума е компонент в лечебните рецепти за много страдания – те разчитат на високото съдържание на куркумин, могъщ антиоксидант и компонент с антиейдж, противовъзпалителен и антисептичен ефект. Сухият продукт куркума съдържа около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини.

 

За лекарствени цели се използват корените на едно красиво растение, което се отглежда и у нас като декоративно. Корените се варят и сушат при специални условия и се смилат на прах, който може да се съхранява продължително време, без да губи терапевтичните си качества.

 

За лечение на какво се използва куркума

 

Продуктите от куркума се използват на първо място заради противовъзпалителното действие на куркумина. Действат успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и прекомерното образуване на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на хранителните компоненти.

 

Доста оживено се говори за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак. Експериментално е доказано положителното въздействие на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – постига се овладяване на болката благодарение на противовзпалителния ефект, както и спадане на характерните отоци.

 

При доказания си антиоксидантен ефект вълшебната куркума категорично ограничава въздействията на свободните радикали, което предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Този тип въздействие е важно при онкологичните заболявания, тъй като се постига ограничаване растежа на туморите, както и ефективна противоракова профилактика с помощта на куркума.


Куркума за отслабване? Защо не. Това всъщност е едно от древните традиционни приложения на продуктите от куркума. Съдържащите се в тях полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформация.

 

Чрез куркума се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, а комплексното действие в посока мастна обмяна се оптимизира чрез витамините С, В2 и В3, К. Успешен вариант при отслабването с куркума са рецептите с канела – при тях се подчертава овладяването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори тип.

 

Вижте една популярна рецепта за отслабване с куркума, която гарантира минус 3 кг за една седмица. Препоръката е със следната напитка да се замени едно хранене дневно, да се избягват пържените, мазните и силно подсладени храни: В половин литър вряла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. След като поизстине, запарката се прецежда и се разбива с кисело мляко. Не се препоръчва при бременност, за болни от хепатит или с жлъчни камъни, със заболявания на храносмилателната система и бъбреците.

 

Главното в тази рецепта е комбинацията от куркума и канела; чаят не е задължителен. (lekar.bg)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5687 |21.03.2016 60% от сиренето и кашкавала са фалшиви . 0| 6293 |17.03.2016 Здрави и красиви с кокосово масло . 0| 5310 |15.03.2016 Фрешовете са глътки младост и красота . 0| 5422 |12.03.2016 Състезание по преяждане умори човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads