0|
11952
|19.05.2017
ХРАНА И ВИНО
Момчил Неков за двойните стандарти на храните
„Да се наричат анализи, проведени в държавни лаборатории на държавите членки „фалшива новина“, само по себе си е показателно за настроенията сред производители от Западна Европа.“ Това заяви българският евродепутат Момчил Неков на заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което се обсъждаха двойните стандарти при храните.
Според Неков, в единния европейски пазар, в който важат еднакви правила за производство и етикетиране, е скандално, че има продукти от една марка, но с различни качества и съставки в различни държави членки.
„Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използват по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма“ заяви още Момчил Неков, член на Комисията по земеделие към Европейския парламент. Българският евродепутат се обърна с призив към производителите, които обясняват различните продукти с разлика в предпочитанията и вкуса на различните граждани. „Ако гражданите предпочитат храна с друг и местен вкус, скъпи производители, то произвеждайте такава под различна марка, със суровини в съответната държава и ангажирайте работна ръка там“.
Преди повече от 2 месеца Българската агенция по безопасност на храните се ангажира с анализ на хранителни стоки от западноевропейски производители. Целта е да установи дали продукти от една марка се различават по съдържание и качество в зависимост от пазара, на който се предлагат. „Само за два дни аз успях да идентифицирам подобни разлики в няколко продукта. Чакане на диктовки от нова власт или от бизнеса не е в интерес на безопасността на българските граждани. Време е за действия“. Така евродепутатът Момчил Неков коментира забавянето на резултатите от анализа.
Темата с двойните стандарти получава все по-голям отзвук в Европейския съюз. На заседанието в ЕП вчера, срещу корпоративния расизъм, в допълнение на Момчил Неков, се изказаха евродепутати от Чехия, Словакия, Хърватия, Полша, Румъния, Словения и Ирландия.
„Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използват по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма“ заяви още Момчил Неков, член на Комисията по земеделие към Европейския парламент. Българският евродепутат се обърна с призив към производителите, които обясняват различните продукти с разлика в предпочитанията и вкуса на различните граждани. „Ако гражданите предпочитат храна с друг и местен вкус, скъпи производители, то произвеждайте такава под различна марка, със суровини в съответната държава и ангажирайте работна ръка там“.
Преди повече от 2 месеца Българската агенция по безопасност на храните се ангажира с анализ на хранителни стоки от западноевропейски производители. Целта е да установи дали продукти от една марка се различават по съдържание и качество в зависимост от пазара, на който се предлагат. „Само за два дни аз успях да идентифицирам подобни разлики в няколко продукта. Чакане на диктовки от нова власт или от бизнеса не е в интерес на безопасността на българските граждани. Време е за действия“. Така евродепутатът Момчил Неков коментира забавянето на резултатите от анализа.
Темата с двойните стандарти получава все по-голям отзвук в Европейския съюз. На заседанието в ЕП вчера, срещу корпоративния расизъм, в допълнение на Момчил Неков, се изказаха евродепутати от Чехия, Словакия, Хърватия, Полша, Румъния, Словения и Ирландия.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads