Реклама / Ads
0| 6524 |17.10.2016 ХРАНА И ВИНО

Момчил Неков защити Еленския бут

.
Момчил Неков
Евродепутатът от БСП Момчил Неков беше гост на празника на Еленския бут, който се организира за пета поредна година. „Еленският бут беше идентифициран по време на кампанията ми „Да защитим българския вкус“, която реализирах в партньорство със Слоу Фуд в България”, каза Неков.
 

Той припомни, че този неустоим деликатес е бил и сред представените български продукти на традиционния фермерски пазар пред Европейския парламент в Брюксел.

 

„Инициирах това изложение, за да покажем уникални български хранителни продукти, които имат потенциал за защита по схемите на географските означения. Продуктите ни очароваха не само белгийците, но и гостите на Брюксел”, посочи той. Според него, са направени първите стъпки да представим родното ни производство извън България, както и да се намерят начини, за да се защитят неповторимите качества.

 

Неков подчерта, че в района към днешна дата има само един официално регистриран производител на Еленски бут, чието производство отговаря на европейските регламенти. „От няколко години е факт и първият цех в община Елена за производство на Еленски бут по традиционната технология. Желанието ми е да направим така, че повече хора, не само в България, а и по света да опитат този български продукт, да се докоснат до традициите на балканджиите, които поддържат живо чувството си за произход”, каза още Неков. Той е на мнение, че Еленският бут е продукт, който показва, че има смисъл да изберем българското и да защитим родното производство. „Надявам се заедно да продължим борбата за доказване и защита на българските вкусове на международната трапеза”, заключи Момчил Неков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4702 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 5385 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7702 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6372 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads