Събота, 21 Октомври 2017, 13:27
Frognews
0| 6266 |09.07.2017

Над 4 хиляди тона сухо мляко са сложени в сирене и кашкавал през миналата година

.
Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти.

Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието, съобщи БНР.

 

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93% от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

 

Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

 

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цената на млечните продукти скочи с 10 на сто от миналата година 0| 2628 |16.10.2017 . Натуралният сок у нас е със 150% по-скъп от Германия 2| 2957 |16.10.2017 . Яжте за здраве всеки ден броколи или карфиол 0| 3300 |14.10.2017 . Пет интересни свойства на доматите 0| 3822 |12.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах