0|
9729
|13.01.2016
ХРАНА И ВИНО
Натто – японска храна за изтънчен вкус
Натто е традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от Bacillus subtilis var.natto. В източните провинции на Япония (Канто, Тохоку и Хокайдо) закусват с него от над 3000 г пр.н.е. Специфичният вкус и остър аромат е изпитание за масовия потребител и затова натто се консумира предимно в Япония.
Натто е богат на ензима натокиназа и витамин К2, които се свързват с множество здравословни ползи. Съдържа също голямо количество протеини, витамините А, С и от групата В и минералите калций, магнезий, желязо, фосфор и мед.
Хранителни стойности в 100 г натто: 210 ккал; 11 г мазнини, 17 г белтъчини; 5 г фибри
Богатото съдържание на ензима натокиназа в натто помага за разграждане на фибрините, които предизвикват образуване на тромби и стесняване на кръвоносните съдове.
Благодарение на голямото количество витамин K2, предпазва от остеопороза. Укрепва имунната система.Натто намалява риска от ракови заболявания.
Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
Японците го комбинират с ориз, соев сос и други традиционни храни. Добавя се към супа мисо. Има дори сладолед от натто.
Хранителни стойности в 100 г натто: 210 ккал; 11 г мазнини, 17 г белтъчини; 5 г фибри
Богатото съдържание на ензима натокиназа в натто помага за разграждане на фибрините, които предизвикват образуване на тромби и стесняване на кръвоносните съдове.
Благодарение на голямото количество витамин K2, предпазва от остеопороза. Укрепва имунната система.Натто намалява риска от ракови заболявания.
Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
Японците го комбинират с ориз, соев сос и други традиционни храни. Добавя се към супа мисо. Има дори сладолед от натто.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads