Реклама / Ads
0| 9123 |14.01.2022 ХРАНА И ВИНО

3 съвета за отслабване след новогодишните празници

.
Коледните и новогодишните празници са чудесно прекарано време с близки роднини и познати, с които споделяме преживяванията си от изминалата годината и се радваме на общуването. Но разбира се, централната част на тези празници заема отрупаната коледна и новогодишна трапеза, която предлага редица изкушения за хората, които искат да запазят теглото си в здравословни граници.
 

мериканско проучване за напълняването през зимните празници със заглавие A Prospective Study of Holiday Weight Gain 1 разкрива, че хората, които са склонни към наднормено тегло и затлъстяване, обикновено наддават средно с по 2,27 кг, като максималното увеличение може да достигне 6,1 кг, което е доста тревожна цифра. Напълняването се дължи и на липсата на достатъчно физическа активност по празниците, както и на голямото количество нездравословни храни, които изяждаме при всяка почерпка. Допълнителните парчета торта, шоколадите, коледните сладки, локумките и другите лакомства бързо започват да се отразяват на теглото и се оказва, че само за седмица празнуване, сме наддали излишни килограми, които понякога не можем да свалим с месеци. 

 

За да се преборите с натрупаните през празниците килограми, започнете да прилагате предложените по-долу прости за следване съвети. Разбира се, за да сте по-мотивирани, е добре да си набавите необходимата спортна екипировка и спортни обувки, с които лошото време през оставащите зимни месеци няма да ви плаши. Такива ще откриете на намалени цени в най-новата Кауфланд брошура или в брошурите на други големи магазини. Ако сте постоянни и упорити, скоро ще забележите и първите резултати в придобиването на мечтаната стройна фигура.

 

Повече редовно движение

 

Колкото и банално да звучи, движението има ключова роля в горенето на калориите и в подобряването на чувствителността към инсулина. Интересно проучване под название Breaking up prolonged sitting reduces postprandial glucose and insulin responses 2 е проведено от Австралийския институт по сърдечни заболявания и диабет, който разделя участниците на 3 групи: 

 

-Хора, които седят непрекъснато в продължение на 2 часа
-Хора, които на всеки 20 минути седене имат лека разходка за 2 минути 
-Хора, които на всеки 20 минути седене имат по-интензивна разходка за 2 минути


При участниците от вторите 2 групи с повече движение се забелязва видимо подобрение на инсулиновата резистентност, дори и при слаба физическа активност. Това означава, че на всеки 20 минути трябва да имате някакво движение, за да горите калории, което ще ви донесе и здравословни ползи.

 

Забравеното изкуство на ходенето пеша

 

Проучване на университета в Копенхаген 3 сравнява три групи хора – такива, които не ходят пеш, хора, които вървят по 60 минути на ден (5 дена седмично за 4 месеца) в умерено темпо и хора, които вървят колкото втората група, но през 3 минути сменят интензивността на вървене, като редуват  бавното темпо с бързо. Резултатите са впечатляващи. Единствено третата група се радва на такива подобрени показатели, като дишане, намаляване на мазнините в тялото и подобряване на метаболизма. 

 

Максимално време за упражнения

 

Според друго проучване на учени от университета в Глазгоу, Шотландия, 4 тренировката с цел отслабване е най-ефективна преди закуска. Това се дължи на факта, че тялото, което не е приемало храна от предния ден, е по-склонно да черпи енергия от натрупаните в тъканите мазнини и въглехидрати, отколкото онези, които се намират в кръвоносния поток. От друга страна упражненията след хранене спомагат за понижаване на кръвната захар и мазнините в кръвта, което означава, че колкото повече тренировки имате, толкова по-добре.

 

Отслабването след празниците е напълно възможно с промяна на някои от нездравословните навици, като заседяване за дълго време пред телевизора или компютъра, лека вечеря или пропускането ѝ и отделяне на повече време за движение и упражнения. 

 

Източници:

 

A Prospective Study of Holiday Weight Gain


Breaking up prolonged sitting reduces postprandial glucose and insulin responses


The effects of free-living interval-walking training on glycemic control, body composition, and physical fitness in type 2 diabetic patients: a randomized, controlled trial


Effects of exercise before or after meal ingestion on fat balance and postprandial metabolism in overweight men

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9950 |09.02.2020 Агнешкото с картофи вече е нематериално културно наследство на ЮНЕСКО . 0| 7770 |31.10.2019 Ню Йорк забранява продажбите на гъши дроб след около две години . 0| 19982 |18.04.2017 Изхвърляме на боклука над 7000 тона храна след празниците . 1| 8820 |30.11.2016 Белгийската бира става част от световното наследство на ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads