Реклама / Ads
0| 11431 |09.12.2022 ХРАНА И ВИНО

Най-добрата коледна рецепта за греяно вино

.
Ммммм...греяно вино.
 

Известен още като glühwein, vino caliente, glögg, vin brulé, bisschopswijn, vin chaud, candola, vinho quente…или буквално сто други имена, в зависимост от това къде по света животът може ви намери. Излишно е да казваме, че изглежда, че почти всеки по света обича малко горещо вино. И сме сигурни, че всички вие също!


.

СЪСТАВКИ ЗА ГРЕЯНО ВИНО:

 

За да започнете, съберете съставките си. За тази рецепта за греяно вино ще ви трябва:

Вино: Няма нужда да се пръскате със скъпа бутилка — бутилка сухо червено или бяло вино от среден клас ще свърши работа.  Най-доброто вино за греяно вино ще бъде плодово и плътно, така че да може да издържи на топлината и да няма вкусът му е напълно удавен от ароматите. Може да намерите висококачествена такива в билла брошура - където разнообразието е голямо - а цените са достъпни.  Препоръчвам да потърсите бутилка Зинфандел, Мерло, Гренаш…

 

Бренди: Подобно на сангрия, също е традиционно да подправяте вашето греяно вино с допълнително малко ликьор. Брендито е традиционният избор, но Cointreau (или друг портокалов ликьор) или tawny port също са вкусни алтернативи.

 

Пресни портокали: Един от тях ще нарежем и разбъркаме във виното, един от които можете да нарежете и да използвате като гарнитура, ако желаете. За да сведете до минимум горчивината, препоръчваме да обелите портокала, преди да го задушите във виното.

 

Канела: Обичаме да правя греяно вино с канелени пръчици, но можете да разбиете малко смляна канела, ако това е, което имате под ръка.

 

Подправки за готвене: Те варират в греяното вино в различните страни, но цели карамфил и звездовиден анасон са моите любими, плюс може би няколко шушулки кардамон.

 

Подсладител: Чувствайте се свободни да добавите любимия си подсладител на вкус. Захарта е класическа, но аз предпочитам естествено да подсладя моята с кленов сироп или мед.

 

КАК СЕ НАПРАВИ ГРЕЯНО ВИНО:


За да направите греяно вино, просто...

 

● Комбинирайте съставките. Комбинирайте всички съставки в тенджера и ги разбъркайте бързо.


● Оставете да къкри. Загрейте, докато виното почти заври на средно силен огън. (Избягвайте да го оставяте да бълбука по никакъв начин. Алкохолът започва да се изпарява при 80°C, така че внимавайте виното да не се изпари.) Намалете котлона до минимум, покрийте напълно и оставете виното да къкри поне 15 минути или до 3 часа.

 

● Прецедете и подправете. С помощта на фина мрежеста цедка отстранете и изхвърлете портокаловите резени, карамфила, пръчиците канела, звездния анасон и джинджифила. Опитайте греяното вино и добавете желаното количество допълнителен подсладител, ако е необходимо.


● Сервирайте. Сервирайте топло в термоустойчиви чаши, гарнирани с любимите си гарнитури.

 

ВЪЗМОЖНИ ВАРИАЦИИ:

 

Искате ли да персонализирате малко това греяно вино? Чувствай се свободен да…


● Използвайте бяло вино: Тази рецепта също е вкусна (и прекрасна), когато се прави със сухо бяло вино.

 

● Използвайте пакетче чай: Вместо карамфил и звездовиден анасон, не се колебайте да накиснете 1 или 2 пакетчета чай чай в греяното вино (за предпочитане без кофеин, ако го сервирате на група вечер).

 

● Добавете различни аромати: Чувствайте се свободни да добавите каквито аромати звучат забавно! Резенчета пресен джинджифил, шушулки кардамон, индийско орехче, бахар или лимонова кора са някои други чудесни аромати, които да опитате.

 

● Добавете гарнитури: За празнична нотка, не се колебайте да поръсите малко пресни боровинки в тенджерата няколко минути преди сервиране.

 

● Направете греяно вино в тенджера за бавно готвене: Можете също така да опитате да направите греяно вино в бавната готварска печка с настройка на ниска степен. Просто искаме ясно да предупредя, че уредите за бавно готвене могат да управляват гамата, когато става въпрос за това, което те смятат за „ниска“ температура. Така че, ако използвате уред за бавно готвене, не забравяйте да го следите много внимателно, за да сте сигурни, че виното няма случайно да се прегрее и да къкри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9079 |06.12.2021 Създай коледна магия у дома с Чаени бисквити . 2| 24197 |04.02.2017 Токио е градът с най-добрата храна в света . 0| 9440 |19.12.2015 Щоленът - коледна сладост и радост . 0| 7999 |26.08.2015 Рецептата, която спаси живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads