6|
14552
|28.01.2011
ХРАНА И ВИНО
Пет минути с Жак Пепен
Кулинарната легенда не само е готвил за президенти, премиери, но е и автор на книга за френската поезия
Виртуозът от малкия екран, нашумял с прочутото си кулинарно шоу „Всеки ден ала Жак Пепен”, е френски майстор-готвач, носител на много отличия, автор на книги и водещ на телевизионни програми, който живее и работи в САЩ. Пепен е роден на 18 декември 1935 г. в Бург-ан-Брес, близо до Лион, където започва работа едва 12-годишен в ресторанта на родителите си – „Пеликанът”. Продължава в Париж при най-известните за времето си кулинарни експерти. В хотел „Плаза Атене” се утвърждава като специалист под ръководството на кулинарния гуру Люсиен Диа. Жак Пепен е бил главен готвач на президента Шарл де Гол и на още двама френски премиери. След като се премества да живее в САЩ (през 1959 г.), отказва предложение за работа в Белия дом за президента Джон Кенеди, за да оглави развойния отдел на веригата хотели „Хауърд Джонсънс”. Остава на тази позиция десет години. Отделно от кулинарията получава магистърска диплома върху френската поезия
от XVIII в. от Колумбийския университет в Ню Йорк. Участва в няколко кулинарни шоупрограми и е автор на осемнадесет книги. Книгата му „Ла техника” се смята и до днес за основно помагало по френска кухня. Успехът й го подтиква да заснеме телевизионна версия на уроците си, излъчена за пръв път от телевизия PBS през 1997 г. Съвместната му работа с Джулия Чайлд му носи през 2001 г. наградата „Еми”. Предаването му Jacques Pépin: Fast Food My Way, създадено през 2004 г., е екранизация на едноименната му книга от същата година. У нас то се излъчва от Фиеста ТВ. В това уникално шоу брилянтният Пепен предлага достъпни и лесни за изпълнение рецепти, като споделя кулинарни техники и тайни.
Работи със забележителна лекота. За зрителите от много страни по света неговите предавания служат за самоучител по готварска техника Жак Пепен е ректор за специални програми на Френския кулинарен институт в Ню Йорк. Освен това участва активно в департамента по гастрономия на Бостънския университет, където води дистанционни курсове по френска кухня и култура. Жак Пепен води и своя колонка в списание Food&Wine. В момента живее със съпругата си Глория в град Медисън, щата Кънектикът. През 2004 г. е провъзгласен за кавалер на най-голямата френска награда за цивилни лица - Ордена на Почетния легион.
от XVIII в. от Колумбийския университет в Ню Йорк. Участва в няколко кулинарни шоупрограми и е автор на осемнадесет книги. Книгата му „Ла техника” се смята и до днес за основно помагало по френска кухня. Успехът й го подтиква да заснеме телевизионна версия на уроците си, излъчена за пръв път от телевизия PBS през 1997 г. Съвместната му работа с Джулия Чайлд му носи през 2001 г. наградата „Еми”. Предаването му Jacques Pépin: Fast Food My Way, създадено през 2004 г., е екранизация на едноименната му книга от същата година. У нас то се излъчва от Фиеста ТВ. В това уникално шоу брилянтният Пепен предлага достъпни и лесни за изпълнение рецепти, като споделя кулинарни техники и тайни.
Работи със забележителна лекота. За зрителите от много страни по света неговите предавания служат за самоучител по готварска техника Жак Пепен е ректор за специални програми на Френския кулинарен институт в Ню Йорк. Освен това участва активно в департамента по гастрономия на Бостънския университет, където води дистанционни курсове по френска кухня и култура. Жак Пепен води и своя колонка в списание Food&Wine. В момента живее със съпругата си Глория в град Медисън, щата Кънектикът. През 2004 г. е провъзгласен за кавалер на най-голямата френска награда за цивилни лица - Ордена на Почетния легион.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads